Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

Carta a ERC, Junts i la CUP

Nois, què voleu que us digui: en vista dels resultats de les eleccions generals em permeto suggerir que us reuniu per posar damunt la taula les forces que us queden i el propòsit que dieu perseguir. Amb esperit humil examineu les xifres de vots que cada un heu deixat de rebre. 

Comparats amb els resultats del 2019 la CUP ha tingut 149.000 vots menys i s'ha quedat sense diputats. ERC ha perdut 417.000 vots, nova sotragada electoral després de les municipals: 6 diputats menys. No se us demana que competiu amb Junts; busqueu el vostre triomf a ser els millors servidors del bé públic.
Junts, podeu mantenir el cap dret: heu millorat tot i perdre 150.000 vots. Ara teniu una clau que ja veurem si Pedro Sánchez voldrà fer servir. Però, sobretot, mirant cap endins, teniu a l'abast oferir -amb actitud generosa- una proposta de confluència a ERC i la CUP.

Sobretot, amics d'ERC, la CUP i de Junts, penseu que a part dels votants que s'han decidit pel vot útil, els que us han deixat de votar no han renunciat a l'independentisme; no han desaparegut tirant-se de cap al mar. És que us han volgut castigar; a veure si deixeu de barallar-vos, de malparlar uns dels altres. A veure si sou capaços de sumar les vostres forces, en lloc d'aixecar murs de retrets.

PSOE sabeu que sense els vots catalans no podeu governar. Reconeixeu-ho i sigueu més llestos tractant els ciutadans de Catalunya com mereixen. Una darrera cosa, quan tingueu una estona de sinceritat, expliqueu-nos per què en el vostre 28è Congrés celebrat el maig de 1979 vàreu decidir renunciar al model d'estat federal i va desaparèixer del vostre "programa màxim" el dret d'autodeterminació dels pobles.