Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

Oleoturisme Garrigues

La Direcció General de Turisme va escollir les Garrigues per fer la presentació pública del projecte Oleoturisme Catalunya el passat 24 d’abril. El Departament d’Empresa i Ocupació ha reconegut el potencial de l’oleoturisme i té la determinació de promocionar les activitats turístiques entorn de l’oli amb la implicació del sector privat i del territori.

En aquest sentit, la voluntat del Govern és desenvolupar un producte de qualitat, ja que pot esdevenir un nou atractiu per a Catalunya i per afavorir el seu desenvolupament econòmic i territorial, especialment de les comarques d’interior. A més, l’oleoturisme té un gran potencial de creixement, ja que Catalunya és una important productora d’oli d’altíssima qualitat, però el gran públic és desconeixedor de la cultura de l’oli.

Aquest potencial de l’oli com a producte turístic ha estat reconegut a partir de l’estudi encomanat per la Direcció General de Turisme a Ariadna Boixader. El resultat, en primer lloc, ha estat la identificació de 92 productors de 18 comarques, que elaboren oli d’oliva verge extra i tenen una política de portes obertes en les seves instal·lacions. D’aquests, 40 tenen un producte turístic desenvolupat i de qualitat.

Segona identificació, el desenvolupament de l’oleoturisme demana:

*Donar més coherència al producte: posant en contacte els productors amb els diferents recursos turístics de l’entorn per tal que puguin crear una oferta articulada.
*Potenciar la coordinació entre les diferents denominacions d’origen protegides.
*Desestacionalitzar el producte oleoturístic.
*Realitzar accions formatives; analitzar casos d’èxit.
*Potenciar la relació entre oleoturisme i turisme de salut i bellesa.
*Promocionar l’oleoturisme relacionat amb l’enoturisme.
*Potenciar la promoció de la gastronomia lligada a l’oli.
*Promoure la revalorització del paisatge lligat a la cultura de l’oli.
*Celebrar tasts i maridatges lúdics en els mercats emissors nacionals.

L’Associació pel Foment del Turisme a les Garrigues impulsa el Club de Producte Oleoturisme Garrigues a través del qual productors, restaurants, allotjaments i serveis coordinen les seves iniciatives particulars per crear paquets de productes oleoturístics. El Club de Producte Oleoturisme Garrigues està obert a tots els que volen apostar pel desenvolupament del potencial que representa l’oleoturisme.

[article publicat al núm 372 de SomGarrigues]