Opinió
Josep Maria Baiget

Josep Maria Baiget

Caçadors i gent rara

Els fets del passat 21 de gener a Aspa on es varen assassinar 2 agents rurals marcaran un abans i un després en molts aspectes relacionats amb l'ús de les armes vers la seguretat per a les persones, siguin caçadores, agents de l'autoritat o terceres que també hi interaccionen, com per exemple els ciclistes, pagesos, boletaires i altres que convivim al medi natural, sigui per gaudi o feina.

Cal posar sobre la taula:

  1. La revisió dels tràmits per obtenir les llicències d'armes, és a dir, psicotècnics i altres tràmits, així com el fet que estem davant una competència d'àmbit estatal no transferida a la Generalitat. Doble debat, la seva idoneïtat i la seva eficàcia, per evitar que gent no apta tingui a l'abast una arma de foc.
  2. El dret a l'ús d'una arma de foc si es té cert grau d'alcoholèmia o altres drogues. Cal adaptar-ho al mateix nivell que els conductors?
  3. La revisió de la seguretat dels Agents Rurals. Estem davant un cos d'agents de l'autoritat i policia judicial genèrica que en l'exercici de les seves funcions no duu habitualment arma de foc i ha de vetllar pel compliment de la llei, en molts aspectes, igual que els Mossos, que sí que en duen sempre. La crua realitat requereix resoldre aquest dilema. Arreu de l'estat són més de 6.000 Agents Rurals en la mateixa situació.

I a la nostra comarca haurem de resoldre el debat de si volem caçadors a les nostres finques o també acceptarem gent rara. Pregunta de fàcil resposta i de complexa aplicació, ara bé, els titulars de les àrees privades de caça (APC) tenen molta feina per fer i la poden fer, si realment posen com a prioritària la seguretat del veïnat i altres persones que circulen pels seus termes i no es deixen portar per la cobdícia del diner fàcil, permetent que qualsevol raret arribi, pagui i tinguem un perill solt per la comarca armat. Quantes vegades hem sentit queixes de grangers, pagesos i excursionistes que han interactuat amb aquests rarets armats i la cosa s'ha complicat de veritat.

Des d'aquí faig un crit d'alerta i demano una nova manera de fer en l'atorgament dels permisos per a la caça a la comarca i una actitud ferma de no venda dels permisos per part de les APC als rarets que han estat motiu de denúncia per a altres veïns.

Cal dignificar l'esport de la caça, protegir les persones i les seves propietats i després vindrà el calaix dels vedats.