Opinió
Josep M. Baiget

Josep M. Baiget

La quadratura del cercle

El complicat escenari de recuperació de les nostres institucions per tal d'implementar la República votada i aprovada amb la boca petita serà el repte més gran a què haurà d'enfrontar-se el nou Govern quan tinguem nou president republicà.

Què hauríem d'entendre en dir fer república dins d'una autonomia? La resposta és senzilla però la feina és titànica. Estaríem parlant d'aconseguir fer unes polítiques socials i nacionals que permetessin eixamplar la base de l'independentisme de tal manera que els unionistes es vegin seduïts pels valors republicans. Aquest repte que passa, per una banda, pel bon Govern té una pedra a la sabata que realment serà difícil o molt complicat aconseguir, és a dir, tenir 49 lleis impugnades a hores d'ara al TC les qual són el segell demostratiu dels valors republicans.

Bon Govern és lluitar pel benestar dels més febles, no deixar-se manipular legislativament pels poderosos, denunciar la corrupció i fomentar l'apoderament de la societat en la presa de decisions a tots els nivells, són polítiques que estan a les nostres mans i seran molt ben vistes per tothom, inclosos els unionistes. Ara bé, legislar normes que desenvolupin aquestes, quan a hores d'ara el govern de l'Estat és una estructura reaccionària, i en mans de les elits conservadores i, aquestes són les que regulen les directrius basades a forçar la impugnació de les lleis catalanes, perquè aquestes van contra els seus interessos per tal de defensar la ciutadania, serà tasca titànica.

Serà el repte que ens hem proposat, ni més ni menys que la quadratura del cercle.