Opinió
Jordi Prats

Jordi Prats

100 anys de la Cooperativa de Maials

El 2017 és un gran any per Maials, el tòtem de l'economia local celebra el seu centenari. Que una organització amb finalitats econòmiques arribi al centenari, malauradament, és més anecdòtic que habitual. Estudis realitzats sobre empreses centenàries apunten que l'èxit i supervivència d'aquestes organitzacions rau en 4 claus: (i) un fort sentiment d'identitat i cohesió, (ii) adaptació a l'entorn, (iii) obert a noves idees i (iv) conservadorisme financer.

Crec que en el cas de la Cooperativa de Maials clarament el factor dominant ha estat el sentiment d'identitat que ha fet que generació rere generació continuïn empenyent d'una organització. Veure com néts i renéts de fundadors segueixen sent socis i fins i tot membres actius de la junta. Personalment, recordo amb infinita nostàlgia estar amb el padrí (encarregat durant més de 30 anys de la Cooperativa) i ajudar-lo a pesar camions a la bàscula, omplir garrafes d'oli...

Com ja he comentat en altres articles, la longevitat al món empresarial té pros i contres, així, la Cooperativa té experiència per afrontar els reptes però alhora la fan menys adaptativa als canvis. Cal reconèixer els punts forts de les empreses per potenciar-los però alhora tenir clares les debilitats que en poden comprometre el futur per estar preparats.

Cooperativa, per molts anys!!