Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

Cap de colla o director d’orquestra (i III)

Tenim a les mans el PLA ESTRATÈGIC amb el qual es vol aconseguir la transformació de les Garrigues. El 2015 s'iniciaren els treballs preparatoris: entrevistes, reunions i tallers participatius. La presentació del Pla Estratègic es va fer el 2016 i abans d'acabar l'any ja s'han constituït alguns grups de treball, amb l'horitzó posat al 2025. Es tracta d'una eina poderosa construïda entre tots els participants en l'elaboració.

La comarca té els recursos humans i materials necessaris. Tenim la pauta de treball en el document del Pla Estratègic. S'han creat els primers grups de treball i se'n faran de nous per treballar cada projecte. Les persones que formem part d'aquests grups som els músics que amb els nostres coneixements hem d'interpretar la música d'aquesta peça coral. Podem imaginar que som membres d'una colla castellera que volem alçar un castell atrevit.

Per aixecar un castell cal un cap de colla que organitzi la pinya, ordenar els qui s'han d'enfilar fins que l'enxaneta corona la construcció. El cap de colla coneix la seva gent, la força i l'habilitat de cada casteller, sap el lloc on s'ha de col·locar cada un. L'orquestra té un director que dóna l'entrada a cada grup d'instruments, porta el tempo dels moviments, tots els músics segueixen les seves indicacions, ara forte ara piano, per obtenir la màxima qualitat musical de la partitura.

S'ha encomanat la direcció del Pla Estratègic a treballadors del Consell Comarcal. Proposo que, o bé a un d'aquests treballadors del C.C. se l'allibera fins el 2025 per dedicar-se exclusivament a coordinar, convocar i consensuar, o bé es contracta una persona externa per fer de director d'orquestra, amb plena dedicació, amb el compromís d'assolir els objectius. La culminació exitosa del Pla Estratègic exigeix una dedicació exclusiva, competent, hàbil en la gestió dels recursos humans.