Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

La fibra òptica: una oportunitat

La Pobla de Cérvoles. El curs escolar que començarà a mig setembre serà el darrer. Per contra, aquest últim curs l'escola estrenarà la fibra òptica, acabada d'instal·lar com a la resta d'escoles per iniciativa d'Ensenyament.

Vet aquí el final d'un llarg camí: l'escola com a lloc on els infants aprenen coneixements, on es practica el joc i el treball en comú, dins el mateix poble. En contrast, arriba la tecnologia amb més capacitat de connexió internet per treballar des de casa.

El tancament d'una escola de poble és un daltabaix. Si l'escola tanca és perquè al poble no hi ha un nombre suficient de criatures. Caldria gent jove amb fills o amb edat per tenir-ne que vulgui venir a viure als pobles. Però si no hi ha escola ho veuran com un inconvenient.

A mi em sembla que justament l'arribada de la fibra òptica pot ser un recurs decisiu per als pobles petits. M'explico: hi ha parelles joves a qui agradaria deixar la ciutat per viure en un poble ni que sigui petit; per atraure-les cal que els pobles els ofereixin serveis bàsics com el d'assistència mèdica, botiga, escola i, sobretot, possibilitat de feina.

No cal fer-se il·lusions, les fàbriques no s'instal·len en poblets. Però els pobles que tinguin l'accés a internet amb una bona capacitat de dades poden ser prou atractius per a la gent jove que treballa de programadors, dissenyadors, creatius gràfics, etc. Aquesta connexió potent a internet l'ofereix la fibra òptica.

Els pobles haurien d'aprofitar la instal·lació del cablejat de fibra òptica destinat a l'escola per oferir aquest servei als usuaris actuals i futurs del municipi. Els que ho aconsegueixin seran els primers a ser tinguts en compte per aquells professionals que volen treballar en un entorn rural, on el temps té una altra mesura.