Opinió
Adrià Garcia

Adrià Garcia

Els nens i les dones refugiades, en perill

"Unes 34.000 sol·licituds d'asil van ser presentades per menors no acompanyats o separats en 82 països el 2016" segons l'informe d'ACNUR Tendències globals de desplaçament forçat el 2016. Es tracta de la xifra registrada més elevada des que ACNUR va començar a recopilar aquestes dades l'any 2006. El viatge dels refugiats és dur i vulnerable, per això alguns recorren a màfies que els asseguren arribar al destí però aquesta assegurança de vida els pot costar cara. 

Fins al mes d'octubre, al voltant de 644.000 persones refugiades i immigrants van arribar a Europa per mar. D'elles, un 34% correspon a dones i nens i nenes. A més dels coneguts perills i abusos que han d'afrontar en el seu viatge fins a arribar a les costes europees, aquestes dones, nens i nenes es veuen exposats a nombrosos riscos en el seu desplaçament posterior a través del continent europeu.

De fet, ACNUR ha denunciat abusos sexuals a dones i nens refugiats que travessen Europa, per part de traficants de persones i bandes criminals. La portaveu de l'associació, Melissa Fleming, va afirmar en una conferència a Ginebra que "s'han escoltat denúncies horribles de nens obligats a mantenir relacions sexuals amb els traficants a canvi de pagar el seu viatge". 

Tot i les crítiques que rep la UE per la gestió de l'arribada de refugiats l'ACNUR està jugant un paper importantíssim en aquest àmbit: ha iniciat una investigació exhaustiva sobre aquestes denúncies amb el suport de diverses ONG per tal d'eradicar aquestes pràctiques.