Opinió

Editorial

Dies claus

La comarca viu dies intensos. Com no s'havia vist mai. Com una petita tessel·la més del país. El moviment antifranquista i el camí de la Transició es van gestar a les capitals, pràcticament es pot dir que a Barcelona i algunes ciutats grans. A comarques es va viure de resquitllada. Allò ho van impulsar intel·lectuals, estudiants i minories polititzades que, patint molt, finalment van aconseguir arrossegar una majoria. No sense soroll de sabres i resistències actives a fora. I també a dins. Abans, durant, i encara, després del canvi de règim. En canvi, el que s'està vivint ara és diferent d'aquell en el sentit que neix transversal des de l'inici. Ha partit de tots els racons de la geografia i de tots els segments de la societat, i és tota aquesta societat que en participa: treballadors, pagesos, empresaris, intel·lectuals, estudiants, capellans, cossos de l'administració...

Des dels mitjans espanyols s'ha activat ara l'estratègia mesquina de la confrontació interior elevant l'anècdota a categoria, cosa que evidentment pot fer efecte en determinades perifèries del país. Tenen en contra el principi que la veritat és tossuda. Les institucions europees no ens ajudaran a fer el pas, això comença a veure's. Perquè els crea un problema de reencaix que ara no tenen. Ara bé, per la mateixa raó, quan Catalunya faci el pas, el reencaix serà obligat perquè el problema de no posar-hi solució serà major que allargar-lo. Sortosament, no ens trobem en un racó de món, som en un lloc de pas obligat de persones i mercaderies.

El darrer editorial afirmava que la història s'estava accelerant. Es pot dir que ara som a dins de l'embut i a la part estreta. Un embut curiós, però amb dues sortides. La normal, que ens impulsa endavant, i l'altra, que ens fa retrocedir a la part ampla, al punt de sortida. Tant de bo sapiguem baixar pel forat bo. En tot cas, i malgrat les maltempsades, fins ara hem anat pel camí correcte. Per què pensar que ara ens desviarem? Confiança en nosaltres, en la gent i confiança en els líders. Uns i altres ens hem guanyat la credibilitat.