Opinió
Ferran Obiols

Ferran Obiols

Erboristeria Basselles

Les Basselles, il giardino etnobotanico della valle di la Coma, nella provincia di Les Garrigues, Lleida, in Catalogna, ha già visto sei primavere. [...] La valle di la Coma è famosa, ed è riconosciuta come sito UNESCO, per le pitture rupestri paleo e neolitiche, visivile anche nei pessi del giardino. [...] La nostra provincia è molto legata alla coltura dell'olio de oliva, ed è per questo motivo che spesso la visite cominciando dalla cooperativa agricola presente nella nostra cittadina, l'Albi, opera di Cèsar Martinell, discepolo di Gaudí.

Les Basselles: il giardino etnobotanico della Catalogna. Erboristeria Domani, n. 405 (Nov-Des 2017)

A les Basselles estem d'enhorabona! Els anys van passant i, com els cargols, a poc a poc, sense pressa però amb determinació, anem avançant en la direcció i el sentit que ens vàrem fixar. Després d'haver guiat centenars de visitants per l'itinerari del jardí etnobotànic de la vall de la Coma, d'haver muntat més d'una cinquantena de paradetes en mercats i fires de la comarca; després de coorganitzar durant tres anys la Caminada Etnobotànica Joan Palau, de rodar terme fent xerrades divulgatives i impartint tallers; després de compartir passió botànica i amistat amb la Cristina i el Jan d'El Vilosell Iris, de tenir la fortuna de conèixer l'Airy, que de seguida ens fes partícips de la seva recerca i, sobretot, després de tenir el goig de poder aprendre, de primera mà, de mestres locals com en Cándido i en Mateu, podem dir ben alt i clar que som allà on volem, al lloc adient en el moment oportú. Ben aviat, a més a més, commemorarem el segon any d'una de les nostres conquestes més importants: el vincle Som Garrigues-Basselles, que ha comportat la creació d'un canal permanent consagrat a difusió etnobotànica en el marc d'una publicació comarcal generalista. Una quarantena llarga d'Aproximacions Etnobotàniques, amb col·laboracions tan significatives com les de l'Airy i la Cooperativa Tres Cadires... i moltes més que en vindran. Tot plegat constitueix una veritable victòria!

A totes aquestes raons per a la benaurança hem de sumar-hi una nova fita, ja que les Basselles ha traspassat fronteres amb la seva presència a les pàgines d'Erboristeria Domani. Però com pot esdevenir-se que una de les revistes europees més prestigioses del sector es faci ressò d'una iniciativa com la nostra? Altra volta es qüestió d'estar al lloc adient en el moment oportú. L'any passat, amb l'objectiu de continuar amb la formació permanent, vam embarcar-nos al realitzar el Curs de producció artesanal de productes alimentaris a base de plantes, del projecte europeu Herbartis. Coordinat per l'Eva Moré, del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el curs era on-line però incloïa una mobilitat transnacional. Nosaltres vam demanar Itàlia. Allí, a la idíl·lica Ligúria, vam travar amistat amb Demetrio Benelli, un dels tres director científics d'Erboristeria Domani. En Demetrio va quedar captivat per l'originalitat del nostre projecte i va mostrar-se encantat de cedir-nos un espai al núm. 405, amb el qual aquesta revista bimensual de referència tancava el 2017. La nostra veu, provinent de la humil però universal vall de la Coma, transita orgullosa per aquest canal sectorial privilegiat, amb la comarca com a estendard.

Hem de tenir en compte que "Erboristeria Domani è la prima rivista italiana sulle piante officinali, le sostanze naturali e il loro impiego per la salute, l'alimentazione, la cosmesi, la medicina. Nata nel 1978, la rivista se è sempre contraddistinta per l'approccio tecnico-scientifico, il linguaggio amichevole, il respetto per le culture e le tradizioni portatrici di conoscenze, la sua presenza dinamica nel modo professionale e sul mercato. Si rivolge a tutti i lettori specializzati e a tutti gli operatori della fiiera de la piante officinali".