Opinió
Salvador Giné

Salvador Giné

La intriga que encara espera

El conegut dramaturg Josep Maria Benet i Jornet és autor d'exitoses obres teatrals i guions televisius. Segurament, TV3 és una cadena líder d'audiència en part gràcies a sèries ideades per ell o sota el seu guiatge de qualitat. Qui no recorda, entre altres, les telenovel·les Poblenou, Nissaga de poder, El cor de la ciutat o Ventdelplà? Emblemàtiques sèries que van servir perquè els centenars de milers de televidents enganxats a les tragèdies i embolics sàviament teixits per Benet i Jornet seguissin, abans i després de l'emissió, connectats a TV3.

Fa uns anys, Benet estava fascinat sobre les Borges Blanques de començaments del segle XX i tenia en ment fer "alguna cosa". Llavors, les Borges era la capital mundial de l'oli d'oliva i pol d'atracció de productors i comerciants nacionals i estrangers -el que ara seria una indústria agroalimentària a escala planetària-, tot un revulsiu en un indret tan rural i aïllat. Tragí de carros, prostíbuls, baralles, molins d'oli a tota màquina, feixos de bitllets cap aquí i allà, enveges i revenges entre els nous rics i els que van invertit malament els diners... Ingredients mundans que un mestre com Benet i Jornet potser amenitzaria amb la presència de dos aristòcrates, el carismàtic Francesc Macià i el seu rival, el distingit marquès d'Olivart, ambdós envoltats per les conxorxes internes entre el petit cercle de l'oligarquia local. S'imaginen que la sèrie estrella de TV3 hagués estat sobre infidelitats, sang i poder a les Borges?

Desgraciadament, el gran dramaturg viu en un centre assistencial de Lleida a causa de la malaltia degenerativa d'Alzheimer i ja no escriurà cap intriga del rebombori de l'oli a les Borges. Una època tan emocionant com aquella no es pot perdre i hauria de ser narrada, però perquè aflori de forma adient requereix d'un escriptor que estigui a l'altura, diguem un autor local multipremiat. (Miquel Àngel, només és una idea).