Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

El 155 a les Garrigues

Segurament, si a molts/es de nosaltres se'ns pregunta sobre els efectes del 155, ho percebrem com quelcom negatiu i parlarem de càrrecs públics cessats, limitació de l'acció a l'exterior i poca cosa més... o potser com una cosa necessària, segons d'on traguem la informació.

A la web ServidorsCat han fet un exhaustiu recull dels efectes de l'aplicació del decret. Però, el 155 ha tingut repercussions a les Garrigues?

Quant a inversions, s'ha derogat i/o alentit la inversió prevista als CAP, per si no n'hi va haver prou amb les retallades. S'ha paralitzat la inversió per a l'accés a l'habitatge social; cau la llei sobre l'abús bancari, que protegia persones i empreses; s'han endarrerit les ajudes per a menors no acompanyats i la contractació de professionals que en tinguin cura (a la comarca tenim un centre d'aquestes característiques). No s'han aplicat part de les inversions previstes pel Pla de ciutadania i de les migracions 2017-2020; la Renda Garantida de Ciutadania no es desplega amb la rapidesa que es preveia: els i les garriguenques que l'han sol·licitat, segur que hauran patit el retard insuportable en donar-los cita per ser ateses, i les conseqüències derivades. S'han vist afectades les ajudes per reduir l'impacte lumínic dels parcs eòlics de les Garrigues. S'ha paralitzat el Programa d'Identificació Genètica, en el qual participen persones de diferents pobles de la comarca, i el Pla de fosses (com ara l'excavada al cementiri del Soleràs) per a la recuperació de la memòria històrica. O s'ha endarrerit el pagament de subvencions a les associacions de jovent.

Això és tot? No pas. Aquest és només un resumet que es fixa en qüestions concretes i tangibles, la majoria en clau econòmica, amb un impacte a curt termini a la comarca, i que obvia la paralització d'altres lleis i subvencions, els organismes suprimits o intervinguts i totes les persones cessades del seu càrrec. Hi ha molt més i s'ha d'explicar més i millor.