Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

I si fos veritat ...

"La desobediència civil pot ser concebuda com un mètode legítim de discrepància davant l'estat, l'admissió de la qual com a tal forma d'ideologia o de pensament no pot ser qüestionada en un estat democràtic" (Sentència del T. Suprem 480/2009).

--------

"L'estat de dret es va crear no tant perquè la gent complís les lleis (també les compleix en els estats autoritaris), sinó perquè el mateix Estat i els poders públics funcionin segons el dret" (V. Rosell, magistrada).

--------

Montesquieu (1689-1755) per desterrar de la societat la tirania de les monarquies absolutistes va proposar que l'organització política es repartís en tres estaments: el poder legislatiu, el poder executiu i el poder judicial. Els anomenava poders en contraposició al poder absolut del rei.

Avui trobaria més exacte que anomenéssim el poder judicial servidors de la justícia; el poder legislatiu servidors legisladors; el poder executiu servidors de la governança.

---------

Si els judicis en casos d'abusos sexuals i de violacions només els pogués presidir un jutge que tingui filles, adolescents o joves, què dirien les sentències?

---------

La unitat dels socialistes catalans l'abril de 1977 s'acordà sobre les següents coincidències de principis:

"1) La transformació de la societat mitjançant l'accés al poder polític per part dels treballadors.

2) La socialització dels mitjans de producció, distribució i canvi.

3) L'organització autogestionària de la societat.

4) La societat ha de satisfer els mitjans que assegurin la igualtat i la dignitat de l'home.

5) El reconeixement del dret d'autodeterminació a les nacionalitats i pobles de l'Estat espanyol.

6) La recuperació de les institucions i principis configurats en l'Estatut del 1932, la seva actualització i aprofundiment."