Opinió

Col·lectiu Feminista Maria Rius (les Borges i Arbeca)

El patriarcat no fa festa

En resposta als actes de violència masclista ocorreguts a les Borges Blanques, en què s'ha atemptat contra la integritat física i mental de quatre dones, com a Col·lectiu Feminista Maria Rius, manifestem el nostre rebuig a aquests actes i exigim que es faci justícia en aquest sentit.

Les violències masclistes, tradicionalment invisibilitzades, són presents als mitjans de comunicació, a les xarxes socials i a les festes dels nostres pobles. Fruit de la conscienciació, la sensibilització i l'apoderament de les dones, s'ha exposat públicament una gran part de les violències que patim les dones. Assenyalant, en cada denúncia, el sistema patriarcal que ens oprimeix, ens silencia i ens mata.

La violència masclista pot prendre diferents formes, per això parlem en plural de violències.

Quins tipus en trobem? Violència física, violència psicològica, violència sexual i abusos sexuals i violència econòmica. Totes es poden donar en l'àmbit de la parella, familiar, laboral i social o comunitari.

Des del grup feminista Maria Rius considerem necessari emprendre dos tipus d'actuacions.

En primer lloc, realitzar sessions de formació i sensibilització als instituts, a les escoles i a la població en general sobre creences errònies sobre la violència de gènere, micromasclismes, feminicidis, amor romàntic, apoderament sobre el propi cos...

En segon lloc, organitzar punts liles en espais de festa, actuacions musicals i llocs d'oci nocturn.

Un punt lila és un servei d'informació, assessorament i acompanyament en cas d'abusos i agressions masclistes en espais d'oci contra dones i persones del col·lectiu LGTBIQ+.

Aquest espai té una funció pedagògica de prevenció de violències especialment entre la gent jove en ambients de festa on sovint són normalitzades o invisibilitzades actituds de violència masclista.

Un punt lila és un espai on hi ha unes persones formades en perspectiva de gènere, poden ser treballadores socials, infermeres, psicòlogues o altres.

Són els ajuntaments o els organitzadors de l'esdeveniment qui s'ha de responsabilitzar de crear els punts liles per assegurar que serà un espai segur per a totes les assistents.

Per concloure, volem reconèixer la força, el coratge i la valentia de les noies que han trencat el silenci presentant aquestes quatre denúncies. No esteu soles! Si ens toquen a una, ens toquen a totes!