Opinió

Col·lectiu Feminista Maria Rius (les Borges i Arbeca)

Sobrecarregades per la Covid-19

La crisi sanitària ha agreujat i amplificat la crisi política, social, laboral i de drets civils. I ha tingut un impacte desigual en diferents col·lectius com les dones migrants i racialitzades, les dones joves i grans, les persones diverses de gènere dissidents, les dones amb diversitat funcional i sensorial i les treballadores sexuals.
Les condicions laborals han empitjorat enormement durant la situació de pandèmia A les desigualtats ja existents, s'hi suma l'augment de la taxa de dones afectades per l'atur, per situacions d'expedients de regulació temporals i per retallades de salarials.
Les tasques de cures que sostenen la vida són desenvolupades majoritàriament per dones (de forma remunerada o en l'àmbit de la llar) i han estat sistemàticament desvalorades i invisibilitzades pel sistema capitalista i patriarcal. Amb la crisi provocada per la Covid-19, aquestes feines han estat entomades amb sobrecàrregues o externalitzades en condicions precàries. Perquè les crisis impacten amb més força sobre els col·lectius més vulnerables.
Tot i l'aïllament d'aquest últim any, seguim organitzades per defensar les dones treballadores que hem estat, som i serem a primera línia defensant la vida. Per això, exigim que es garanteixin uns serveis socials de qualitat, 100% públics i de gestió directa, amb condicions de treball dignes; regularitzar i dignificar les treballadores de la llar; reforçar el sistema de salut públic; blindar l'accés a l'habitatge; implementar la renda bàsica universal i l'avortament lliure garantit a la xarxa pública.
Aquest 8 de març els motius per omplir els carrers són tan presents com sempre, i més evidents que mai. Per això, us animem a trobar-nos el diumenge 7 a les 10.30 h a la placeta del Terrall per caminar juntes pel terme de Borges. Serà un moment per retrobar-nos, a l'aire lliure, per acompanyar-nos i sentir la força que tenim en col·lectiu.
A més, també us animem a vestir els balcons de color lila, guarnint-los amb cartells, draps, davantals, samarretes... i compartir-ho a les xarxes socials amb l'etiqueta #balconsfeministes8m2021.