Opinió
Joan Cornudella

Joan Cornudella

Turisme de proximitat

Encara no ens ho acabem de creure. Mentre estem a l'espera d'una vacuna miraculosa, una segona onada de rebrots del coronavirus està marcant la vida de molta gent. No hi ajuda la incertesa del confinament comarcal, ja que condiciona moltes destinacions mig aparaulades. Aquesta temporada turística és molt diferent de les que hem conegut en aquests darrers anys. Tot és imprevisible. El turisme és un sector molt sensible a factors externs diversos, que enguany es veu afectat pel nou paradigma que ens ha portat la Covid-19. En aquest sentit, moltes veus han insinuat que en l'època estival caldrà concentrar-se en el turisme de proximitat.

Sota el lema Catalunya és casa teva, ja fa dies que s'ha posat en marxa una nova campanya de promoció que vol presentar la destinació catalana com a una opció turística propera, de qualitat, i amb una identitat pròpia que la fa singular. Ara és el moment de moure'ns per Catalunya i gaudir de les seves petites excel·lències amb els cinc sentits. Nosaltres estem seguint al peu de la lletra aquestes indicacions, sempre buscant indrets que no havíem visitat mai. I n'hem trobat de molt recomanables. A prop de casa. Hi anotem a l'agenda el camí de les fonts de Peramola, l'ascens al castell de Sant Gervàs, el passeig pel pantà d'Utxesa o el mirador del Montsec des de Llimiana. Tots tenen el seu encant. I més quan hi passa un riu.

Per això, un dels paratges que més ens ha sorprès ha estat el d'Almatret, la població més a l'extrem de les Garrigues històriques. Des dels miradors de Riba-roja i del puntal dels Escambrons, el paisatge fluvial de l'Ebre t'atrapa. Descobrir aquest espai natural protegit no té preu. T'ho posen fàcil les rutes ben senyalitzades per l'empresa Enginyeria Marsal i Porta, sobretot per localitzar la fita de les tres províncies. Aquesta pedra clavada a terra et permet estar, en pocs segons, a Tarragona, a Lleida i a Saragossa. I de fons, la cadència persistent dels molins de vent t'acompanya en la descoberta d'una zona de secà que et fa desconnectar de les notícies estressants de la pandèmia.

Ara caldrà saber si hem après la lliçó. Hem de fer un canvi en el turisme actual de masses que no és sostenible i apostar per un turisme diferent i innovador, que sigui de proximitat i reivindiqui el desenvolupament local, a l'estil, per exemple, de la xarxa de productors Mengem Garrigues. El país hi sortirà guanyant.