Opinió
Joan Cornudella

Joan Cornudella

Temps de rovellons

Avui he anat al tros. He mirat si encara hi quedava alguna figa. S'han acabat. Les figues de coll de dama marquen la fi de l'estiu. Ens recorden que l'agost que va començar a escurçar la claror el dia 15 d'agost té els dies comptats, i que el setembre és a tocar. Potser no hi ha cap altra fruita que indiqui amb tanta exactitud el calendari de l'any. Ara he d'esperar que madurin els codonys i que caiguin, al seu ritme, les nous. I, si el genoll m'ho permet, anar a plegar bolets. Els més experts són capaços de trobar rovellons a la primavera i a principis d'estiu, però l'època durant la qual són més abundants és a partir de setembre i fins ben entrat el novembre. El temps hi ha d'ajudar. Els qui coneixen bé la muntanya diuen que cal comptar tres setmanes des de la primera pluja estival de més de quaranta litres.

Mentre preparo la pallaresa, reviso les efemèrides que han marcat la literatura de Ponent del darrer any. Només hi puc anotar el centenari de la balaguerina Teresa Pàmies. I, en un capítol de la fauna literària, em venen a la memòria els cinquanta anys del Rovelló, el gosset que deixa petja en la mirada atenta de moltíssims lectors de diverses generacions. Dues ciutats ponentines li han fet el seu homenatge particular. Primer, Lleida, amb les taules de conversa que s'organitzaren al mes de novembre de l'any passat, sota l'aixopluc de l'Institut d'Estudis Ilerdencs. I més tard, Balaguer, aprofitant els Encontats, el mercat dels contes per a un públic familiar. A la plaça del Pou, s'inaugurava aquest mes de setembre una escultura dedicada al Rovelló. Aquest gos, que té els ulls de mel, ja s'ha convertit en un espai de culte per a tots els infants del país.

L'amic i mestre Josep Vallverdú em diu que encara es veuria amb cor d'anar a plegar rovellons. Té 97 anys i no ho sembla. Em fa saber que Berga és la capital del rovelló. Jo no ho sabia. El títol se l'ha guanyat a pols i és que la comarca del Berguedà és una zona imprescindible de visitar si es volen trobar rovellons. Olvan, Borredà, Guardiola de Berguedà, Vilada, la Pobla de Lillet, Saldes i Castellar de N'Hug són alguns dels punts que ens recomana. A més, en totes aquestes poblacions se celebren fires i mercats del bolet, cosa que ens evitarà marxar amb les mans buides cap a casa si som un pèl sapastres a l'hora de trobar rovellons. Ja ho sabem. Si no podem omplir la cistella, sempre ens quedarà el Rovelló, a punt per ser llegit.