Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

L’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial (II)

Continuant la nostra anterior aportació al SomGarrigues sobre l'Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial (OPEI), volem destacar que l'entitat fa vint anys que dona suport a la cultura popular i a l'associacionisme cultural catalans, i que el Centre d'Estudis de les Garrigues és, des del 2016, una de les vint-i-dues entitats d'arreu de la geografia catalana que representa la nostra comarca.

Sense disposar encara d'un Arxiu Comarcal, ser antena de l'OPEI ens permet accedir a recursos per a la recerca i la divulgació que no teníem. I, a la vegada, podem desenvolupar i fer difusió del nostre patrimoni cultural. Un patrimoni transmès de generació en generació, recreat per la nostra comunitat que interactua amb el nostre entorn natural i la nostra història.

Sumem quatre edicions de la Mostra de Cinema Etnogràfic, que ens ha permès projectar treballs inèdits fets aquí, a les Garrigues, com La construcció d'una paret de tàpia dels germans Jaume i Ramon Cornudella (2019), un time-lapse que mostra el procés de construcció, o Els forns de calç a la comarca de les Garrigues (2001) de Joan Ibarz, Ramon Maria Arbós i Isidre Piñol.

Al programa de Cultura viva recollim els repics de campanes de les Garrigues, que es fan cada any en un poble diferent de la comarca. Així apropem el món campaner a la gent, accedint al seu campanar i fent de l'esdeveniment una festa. N'és l'ànima el borgenc Pere Giner.

O dins els Tallers i jornades de memòria oral, el CEG i l'Espai Macià col·laborarem en la recuperació del record que la gent de més edat té del president Macià. O el projecte dels usos de les plantes a les Garrigues, a partir d'un estudi etnobotànic en el qual s'han entrevistat més de cent persones i s'ha inventariat els usos de més de quatre-centes plantes.

Aquestes són només una mostra de totes les activitats que fem, i com que volem seguir fent-ne encara més, des del CEG us animem a participar en aquesta tasca ingent de mantenir el nostre patrimoni cultural viu i us convidem a formar-ne part activa.

Anna Torres