Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

Cultura segura i saludable

Després de posar fi a aquest any tan estrany, gairebé és inevitable fer una retrospectiva i veure com la Covid-19 ens ha afectat en el món de la cultura. Cal ser conscients que, malgrat els perjudicis que hi ha hagut en l'ampli espectre del món cultural, bàsicament visites, espectacles, concerts anul·lats o ajornats, s'ha obert una nova finestra per al món de la cultura que fins ara no era prou evident. La pandèmia ens l'ha mostrat com una necessitat. Es tracta del binomi cultura i salut.
El món de la cultura ha estat un dels sectors més perjudicats aquest dos mil vint conjuntament amb el de la restauració i el turisme, sectors tots ells propers i que es retroalimenten. En un primer moment i un cop passada la primera onada, es va sentir dir que "la cultura és segura", un eslògan creat per incentivar que la gent tornés a sortir, a gaudir de la cultura, això sí, sempre amb les mesures cautelars que es dictaven des del Procicat. Aquest eslògan ha fet possible tornar a engegar i tornar a una certa normalitat, nova normalitat, fins a un cert punt. Però el sector encara està immers en una forta crisi, sobretot per la manca de programació cultural.
Ara bé, dins de la mateixa crisi ens hem adonat que la cultura, en tots els seus àmbits, juga un paper guaridor, en el sentit que ajuda a passar el temps (el teatre), et distreu (el cinema), omple de continguts i de coneixements (la lectura), et tranquil·litza (l'escriptura, la recerca), et reanima l'esperit (la música) i encara trobaríem altres exemples, però tots ells han estat comprovats i valorats en uns moments molt complicats en què ens hem hagut de reinventar i tancar per culpa d'un virus. Un fet inusual i que ens ha vingut de sobte. A veure, doncs, si a partir d'aquesta experiència que hem viscut com a societat som capaços/ces tots/es plegats/des de posar i donar-li el valor que la cultura genera i aporta per al benestar emocional de les persones i de la societat en general. El punt culminant serà quan el metge de capçalera ens receptarà lectura, o una visita a un monument, o un concert determinat per guarir les nostres mancances en temps incerts. La cultura és segura, però també saludable.

Isidre Pinyol