Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

La banqueta de... les Borges

Resulta absurd parlar de termes i límits municipals quan parlem de paisatge. Més encara quan ens referim a les arbredes presents a la Quarta Sèquia i al Canal Principal. Corredors verds que creuen linealment el nord de la nostra comarca i que formen part de la ruta promocionada institucionalment com a Ruta del Canal a les Garrigues.

Aquest article arriba després d'un hivern en què s'ha pogut comprovar la preocupació i la voluntat dels borgencs per preservar aquests paratges. Les campanyes comunes i les sinergies amb l'Ateneu Popular Garriguenc, el Centre Excursionista i nosaltres no són pas recents. Cal remuntar-nos a anys enrere. Però celebrem el treball i l'esforç fet aquest hivern per acudir a reunions amb els tècnics de la Comunitat de Regants per tal de consensuar les podes i les tasques de manteniment realitzades. Igualment, cal valorar la pressió que s'ha materialitzat des de les entitats perquè la mateixa Casa Canal reconstrueixi el pont dels Teixits, desaparegut en les obres d'entubament dutes a terme a la partida de la Font Vella. Una reconstrucció més que correcta d'un bell pont de pedra, catalogat com a BCIL l'any 2002. Una mesura protectora que l'Ajuntament no va saber fer valdre en el seu moment. 

També, des de l'estiu ençà, hem coorganitzat dues jornades de voluntariat a la Banqueta de les Borges. I si abans fèiem un retret a l'Ajuntament, ara cal valorar l'esforç que ha fet per retirar l'important nombre de deixalles acumulades a la llera del Canal Principal en el tram proper a l'antic pas a nivell.

A tot el que s'ha explicat, cal sumar-hi l'augment d'usuaris que han redescobert el passeig per les banquetes com a conseqüència de les restriccions derivades de la pandèmia. Aquestes línies voldrien ser una mena d'arenga per als borgencs amb l'objectiu d'animar-los a seguir en aquesta línia. Poblacions properes com Torregrossa o Puigverd, entre altres, recentment han creat associacions amb l'objectiu de preservar les banquetes als seus pobles. Potser ha arribat al torn de crear-ne una a les Borges?