Opinió
Joan Cornudella

Joan Cornudella

Surt de casa per la cultura

La pandèmia ho ha canviat tot. No pots fer previsions a curt termini. Tot penja d'un fil. Ajornem a contracor. Fem actes de petit format sabent que hi ha un públic que no hi podrà assistir. Els aforaments són molt limitats. El protocol sanitari cansa. Malgrat que hi ha moments que estàs a punt de llençar la tovallola, mantens la calma i actues o fas d'espectador improvisat. I, fins i tot, mossegant-te els llavis, canvies el guió. Busques una altra data sense tenir la certesa que ho podràs fer. Però hi confies. Potser seria millor quedar-se a casa, però arribes a la conclusió que la cultura és segura i que cal lluitar contra tot i més per poder trencar amb la rutina diària que ens obliga el coronavirus. I reclames el salconduit cultural. 

Hi ha molts actes que no s'han pogut celebrar pel context sanitari. Alguns s'han ajornat; d'altres ja no es podran recuperar. Per sort, sabem que la cultura és tossuda i valenta. I el fet és que els indicadors culturals ens ratifiquen que s'ha creat moltíssim durant els mesos que portem de confinament. I això és símptoma de maduresa col·lectiva en un context hostil que et porta a pensar que de la bona crisi s'aprèn a sobreviure i a reinventar-se. Aquest és el sentit de moltes plataformes que han nascut en temps de la covid-19. N'hi ha moltes escampades a les xarxes socials. Eficaces i creatives. 

Avui ens toca fer difusió d'una plataforma d'informació cultural de proximitat que té edicions territorials en diferents punts de la geografia catalana. També a Ponent. És un mitjà que vol donar veu a les propostes culturals de la perifèria i ser un punt de trobada de persones que tenen una mirada creativa i innovadora sobre el món. És un espai de comunicació que aposta per enfortir les comunitats culturals locals. Ara també al Telegram. El seu nom: surtdecasa.cat. Fa propostes de primavera vinculades a la cultura, al paisatge i al patrimoni. Té una agenda plena d'activitats per sortir de casa i recomana descobrir indrets desconeguts de Ponent com ara la Ruta de les Cabanes de Volta de les Garrigues, la pedra seca de Torrebesses o la serra de la Llena. Aquestes noves veus de la realitat digital afavoriran la col·laboració en xarxa. Aprofitem-les.