Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

La discrepància no és divisió

Quan sobre un tema o qüestió sotmès a debat uns estan a favor i uns altres en contra, a vegades se sent dir: la gent està dividida; però l'afirmació hauria de ser que hi ha diversitat d'opinions.

Perquè uns defensin un punt de vista i uns altres en defensin un altre no vol dir que estiguin dividits. Uns i altres discrepen, defensant cadascú el seu parer.

Cal veure amb quina informació compten les persones, o si només repeteixen allò que han sentit a dir a altres.

Posem el cas dels projectes dels molins i de les plaques solars. 

Hi ha veïns que hi estan a favor, hi ha veïns que no els volen. Cadascú ha de poder explicar el seu punt de vista i en quins arguments es basa. Cadascú sabrà si ha mirat d'informar-se sobre quines conseqüències es deriven si es porten a terme aquestes instal·lacions, si les afectacions que ocasionen són reversibles, si els diners promesos poden assegurar un futur i rescabalar els canvis soferts. El punt de vista que cadascú defensi té més o menys valor segons la informació en què se sustenti. Totes les opinions fonamentades són lícites; totes les  persones que defensen la seva opinió són respectables.

Un observador imparcial després d'escoltar els arguments de les dues bandes dirà: aquesta gent té punts de vista diferents, discrepen sobre els molins. Però no podrà dir: estan dividits.

Quan algú diu que el poble està dividit, acostuma a dir-ho amb un to acusatori. Aquesta afirmació és freqüent en boca d'aquells que no accepten, en els altres, punts de vista diferents del seu. El fet lamentable és que, a mesura que es va repetint aquesta acusació, es va causant divisió.

Sinònims de Discrepar: dissentir, divergir, discordar.

Sinònims de Dividir: fraccionar, esqueixar, fragmentar, separar.