Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

Hem après la lliçó?

La matinada del 23 d'octubre del 2019 es va escriure, sens dubte, una pàgina en la història dels fets meteorològics destacats a les Garrigues. El dia anterior van caure importants precipitacions de forma continuada i durant diverses hores, degut a una depressió aïllada en nivells alts (DANA). En alguns observatoris, en aquest episodi de pluges, es van acumular més litres que els que s'havien recollit durant tot el 2019 fins llavors. Fruit d'aquests aiguats, els cursos d'aigua del Set, Gorgs, Femosa, Corb i els seus afluents baixaven transformats en rius de gran cabal, fet que va provocar múltiples danys i afectacions: canonades, infraestructures de tota mena, com ponts o la via del tren, camins, carreteres, camps de conreu, propietats privades, etc.

Els experts en hidrologia van advertir que, arran del canvi climàtic, un fenomen com aquest podia tornar-se a repetir de forma més recurrent i amb major intensitat. És per aquest motiu que diverses entitats vam promoure un manifest que recollida diverses actuacions que consideràvem necessàries per fer front, de forma integrada, a futures avingudes i per aconseguir la millora ambiental d'aquest riu, la qual va ser aprovada per 8 municipis de la conca del riu Femosa.

Malauradament, però, sembla que les administracions públiques no hagin après la lliçó. Els treballs de restauració de l'ACA, simplement, van consistir en la retirada de residus, fangs i una desbrossada selectiva i, de nou, la canya ha tornat a colonitzar la llera del riu. I les restitucions de les obres malmeses han consistit a tornar a l'estat anterior als aiguats del 2018 i s'ha desaprofitat una oportunitat per buscar alternatives més d'acord amb les dinàmiques fluvials i que permetin que, en cas de noves avingudes, no calgui lamentar danys. És el cas de les obres d'intubació del Brugosa al poble de Vinaixa o al seu pas pel paratge de la Font Vella.