Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

Plantem i reforestem però sobretot preservem

Durant el mes de març es van celebrar dues plantades a les banquetes dels nostres canals. Recordem que els trossos del nord de les Garrigues són regats gràcies a l'aigua del Canal Principal i de la Quarta Séquia.

La primera plantada va tenir lloc a la 4a Séquia, a la partida de les Planes, entre els termes de Juneda i les Borges. Des de la Banqueta, juntament amb l'Ateneu i el CEBG, portem insistint tossudament en la recuperació d'aquest tram des del 2013, quan la Comunitat de Regants acabà amb l'arbrat i substituí la secció de la llera per un calaix de formigó, tot provocant un fort impacte visual. D'ençà fins avui: reivindicacions, plantades i esforços per canviar-li la cara.

L'altra plantada va tenir lloc a Arbeca, on es van plantar diversos lledoners per repoblar el marge esquerre del Canal d'Urgell. Aquesta actuació donava continuïtat a les plantades efectuades anteriorment al marge dret del Canal. En tres anys s'ha reforestat 4 km de banqueta amb un total de 356 arbres. Després de tants anys de veure el canal "pelat", cal celebrar aquest nou aspecte. I no només hi guanyarem massa arbrada. De ben segur que augmentarà la presència d'ocells com caderneres, merles, pardals i altres que hi trobaran un espai idoni on fer el niu.

Les dues actuacions ens evoquen inevitablement a recordar com eren aquests indrets abans de l'eliminació de l'arbrat i de la substitució de la secció original per la caixa de formigó. En el cas d'Arbeca ens hem de remuntar més anys enrere, però, en ambdós casos, si comparem les imatges d'ara i abans, sembla que hi sortim perdent. Els arbres trigaran anys a tenir l'envergadura i la presència anterior al formigonament. Com hem dit en altres ocasions, les tasques de conservació i reivindicació són absolutament imprescindibles. Plantem i reforestem els trams que facin falta, però sobretot mantenim tota aquesta massa arbrada i el patrimoni que l'envolta. Un paratge singular i identitari que de ben segur forma part de l'imaginari col·lectiu.