Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

La Banqueta: refugi climàtic

Amb l'estiu calorós que estem vivint, fregant o superant els 40ºC, hi ha un concepte que es va introduint en el dia a dia i que podem llegir o escoltar amb freqüència als mitjans de comunicació "refugi climàtic". Els refugis climàtics són espais públics que poden proporcionar condicions de confort tèrmic en episodis de temperatures extremes.

Sense cap mena de dubte, les banquetes dels Canals d'Urgell en són un. T'hi pots apropar a qualsevol hora i així ho fan veïns i forasters que tresquen, corren o pedalen entre els arbres del Parc de la Banqueta. La remor de l'aigua, l'esquitx en algun dels seus salts o l'ombra dels plàtans, àlbers, freixes... ens garanteixen la frescor i un bon contrast tèrmic. La diferencia de temperatura que experimentes quan deixes els carrers del poble i t'endinses sota els arbres de la Banqueta és abismal.  "Un passeig arbrat, plàcid i planer que segueix el curs de l'aigua" com hem promocionat -en força ocasions- des de la nostra entitat o "un oasi enmig de la calor" com publicava el periodista Miquel Andreu en el número 182 de la revista Descobrir.

I seguint amb el mateix concepte, les arbredes del canal no són únicament un refugi climàtic. També són refugi de cabòries i maldecaps, que misteriosament desapareixen després de passejar-hi amb calma i tranquil·litat. En una xerrada a Juneda, el prestigiós Dr. Miquel Porta afirmà que disposar d'espais verds propers al poble és font de salut, i que hi hagi entitats que vetllin pel bon estat és un factor important a tenir en compte per al benestar físic i mental de la població.

Igualment, aquests espais, també esdevenen  autèntics corredors verds i són un refugi de multitud d'espècies: aus, petits mamífers, rèptils, amfibis, insectes... que troben aigua i aliment abundant a l'entorn de séquies i pantans.
Tot plegat, un actiu de primer ordre com contempla el Catàleg de paisatge de les Terres de Lleida i què cal vetllar pel seu manteniment.