Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

La qualitat de l’aire

A Catalunya només hi ha dues Taules de la Qualitat de l'Aire, una centrada en la Conurbació de Barcelona i l'altra sobre el Camp de Tarragona. Tenen com a objectiu avaluar, modificar i aportar diferents mesures per millorar la qualitat de l'aire que es respira. Són dos àmbits diferents, un centrat en les qüestions urbanes i l'altre sobre la indústria química.

A les publicacions respectives hi ha informes i anàlisis sobre alguns dels elements més contaminants en què s'apunta clarament quines conseqüències tenen per a la salut. En concret, a l'Anuari 2022 de la qualitat de l'aire a Catalunya, sobre l'exposició a les partícules PM 10 i PM 2,5: "Augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars, malalties respiratòries i càncer de pulmó" (pàg. 21).

La tercera serà la Taula de Qualitat de l'Aire de les Garrigues. Hi ha dues dates que cal recordar. Gener del 2020, Fira de l'Oli de les Borges Blanques, el conseller Damià Calvet proposa verbalment la creació d'una taula als manifestants de la Plataforma Aturem la Incineradora de Juneda. I la segona, el 21 d'octubre del 2022 es convoca una reunió preparatòria presidida pel delegat del govern a Lleida, Bernat Solé. Casualment la vigília de la manifestació de la mateixa Plataforma.

Com deia l'editorial Pobles i Salut, associem una millor qualitat de l'aire en l'àmbit rural però cada vegada és més discutible aquí a les Garrigues.

Rellegint els documents de les dues taules, s'haurà d'aportar informes sobre la nostra comarca dels elements contaminants i el seu origen, la influència de les condicions atmosfèriques, les conseqüències sobre la salut i quines activitats industrials. Una valoració que caldrà tenir en compte per millorar la qualitat de l'aire reordenant algunes activitats i condicionant noves instal·lacions.

Les entitats cíviques i ambientalistes que en formaran part -possiblement l'ADPN la Banqueta i Fem Llavor junt amb Ipcena- hauran de fer un esforç didàctic i divulgatiu de les informacions tècniques perquè no es quedi amb simples documents administratius.

Queda clar que les Garrigues no han estat elegides a l'atzar, això vol dir que tenim un problema prou important que mereix tenir la tercera Taula de Qualitat de l'Aire. Malauradament, és l'afirmació que les condicions ambientals les tenim greument afectades.