Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

La banqueta, una associació ambiental

A finals d'any l'ADPN La Banqueta de Juneda fa l'assemblea general oberta a tots els socis i persones interessades amb la nostra associació. Lectura de l'acta, resum d'activitats, propostes per als propers mesos i torn obert per a preguntes i propostes dels assistents. No és fàcil imaginar que l'assistència ha anat variant de més a menys. Les darreres han estat  diferents per la necessitat del canvi de la presidència. Tema difícil. Amb la possibilitat de  deixar en suspens l'associació fins a fer efectiva la renovació de la nova junta. Com va apuntar un assistent: "En una associació amb aquest impàs, és sorprenent l'assistència de tantes persones. El més habitual és que ningú s'atansi per si "li cau el càrrec".

Es podrien enumerar les nombroses activitats que s'han fet, l'increment de socis, la participació discreta dels voluntaris, la relació amb associacions i altres entitats municipals i comarcals. En el recull, sovint ens sorprenem per la quantitat i varietat. Això fa pensar en quina mena d'entitat som. Als estatuts del 1991 s'apunta prou bé. 
Al web de Voluntarietat Ambiental a Catalunya de la Generalitat, d'una manera formal, ho reafirma: «Les associacions i fundacions ambientals són aquelles entitats sense ànim de lucre dedicades a la protecció i millora del medi ambient, per garantir la conservació de la biodiversitat i una millor salut dels ecosistemes, tant de les persones com de la resta d'espècies.»

No hi ha dubte que el més significatiu és entorn de la 4a séquia dels Canals d'Urgell. Un marc que moltes persones s'han fet seu junt amb altres de poblacions properes. Sense descuidar la qualitat ambiental de tot l'entorn urbà i d'espais puntuals del terme. Però també tenim presència activa en la Plataforma Canal Viu que agrupa associacions d'altres comarques preocupades per la recuperació i activació de les banquetes arbrades. Això obliga a mantenir una relació continuada amb la Comunitat General de Regant dels Canals d'Urgell. 

Aquest marc que ens és propi va acompanyat d'altres tasques on la Banqueta participa i -de vegades- és protagonista per tal de coordinar. Com poden ser el Projecte Rius de l'associació Hàbitat, el Projecte Orenetes de l'Institut Català d'Ornitologia, cria d'òlibes en coordinació amb el Centre de Fauna de Vallcalent. Instal·lació de torres per les cigonyes. I caldria enumerar-ne d'altres on es qüestiona seriosament el model de territori. Les comunicacions, la indústria, el tractament de residus, les explotacions intensives..., molt presents i incidents en la qualitat ambiental i saludable del nostre entorn proper. Com s'apuntava, quina mena d'entitat som. Alhora, la resposta és una pregunta i també una afirmació activa.