Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

Avui parlarem de Seveso

Seveso és un municipi italià, situat a uns 15 km de Milà, a la regió de Llombardia. Això, pel cap baix, es troba a uns 1.200 km de les Garrigues. I perquè anem tan lluny, us preguntareu? Doncs Seveso és tristament famós per uns fets ocorreguts a les 12.37 del 10 de juliol del 1976, quan una fuita en una planta química ubicada en aquesta població va provocar una emissió incontrolada de 6 tones de productes químics (entre els quals dioxines) que, en forma de núvol tòxic, van contaminar una zona de 18 km2, i que van afectar greument les persones i al medi.

Seguidament al desastre, la Comunitat Europea va aprovar el 1982 un conjunt de reglaments per a la seguretat industrial estandarditzats, l'anomenada Directiva Seveso. Actualment aquesta normativa s'ha anat renovant i la que està en vigor actualment és coneguda com a Seveso III i està recollida en la Directiva 2012/18/UE relativa al control dels riscos inherents als accidents greus en els quals intervinguin substàncies perilloses.

I aquí és on ens anem apropant, perquè a mitjans de 2022 vam saber que està projectat en plena horta de la ciutat de Lleida un macropolígon industrial que ocuparà unes 300 ha a la partida de Quatre Pilans. Aquest polígon es pretén ubicar a l'est de Lleida, entre la carretera N-240 i l'L-702 en direcció a Artesa de Lleida, tocant el barri de Magraners i a uns 12 km d'Alfés, 16 km de Castelldans i Aspa o 18 km de Juneda. A més a més, aquesta zona coincideix amb el tram final del riu Femosa i afectarà dues zones naturals protegides com són Torre- ribera i Mas de Melons.
I això que té a veure amb Seveso? 

Doncs que està previst que en aquest polígon industrial s'incloguin activitats afectades per la Directiva Seveso i, per tant, s'hi podran instal·lar empreses que manipulin, emmagatzemin o generin substàncies químiques perilloses en quantitats suficient com per estar subjectes a un estricte compliment legislatiu per minimitzar i/o evitar accidents greus.
Si en voleu saber més: salvemhortalleida.cat