Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

La Festa de l'Arbre

Una de les primeres referències de la Festa de l'Arbre és la del 1805 a Villanueva de la Sierra -Cáceres- per iniciativa d'un capellà els mestres i els nens de l'escola van plantar arbres per la greu desforestació a causa de les guerres. 
El 1872 a Nebraska -EUA- se celebra l'Arbor Day amb la clara intenció de prendre consciència que cal reforestar. A nivell mundial, aquesta festa seria el punt d'inici i expansió per bona part del món. 

Una nova data, el 1899 al Congrés Internacional de Silvicultura celebrat a París es demana al governs representats que s'instauri la festa. I el mateix any, en Rafael Puig i Ricard Codorniu, dos forestals, organitzen una festa a Barcelona i a Sant Joan de les Abadesses amb molta participació. Una festa que s'han fet seva ajuntaments, escoles, centres excursionistes, agrupaments escoltes o d'esplai, associacions de veïns i entitats ambientalistes. 

Hi ha un motiu ben simple, plantar un arbre. Un fet que en la societat urbana resulta excepcional i també en l'àmbit rural. Un dia que li donem el caràcter de festa, un bon dia per fer colla i reivindicar  espais verds, zones obertes a tothom on sigui possible estar en contacte amb la natura. A la publicació de la revista Fonoll, a l'Ara la Banqueta s'apunta el gener del 1992, la quarta Festa de l'Arbre junt amb altres entitats. Curiosa data, perquè vol dir que el 1989 va ser la primera, dos anys abans de la creació de l'ADPN la Banqueta.

Una festa que s'ha pogut anar celebrant anualment amb la col·laboració de l'Ajuntament i altres entitats. Sovint les banquetes de la 4a séquia han estat un punt de trobada però també molts racons del poble i de zones properes.  Sense anar més lluny, la darrera plantada la vam fer el passat 5 de març en l'esplanada situada davant de l'escola de ciclisme. 

Plantar els arbres és la part senzilla. Després cal vetllar pel bon creixement i manteniment dels arbres, que no els hi falti aigua i que no siguin víctimes de vandalisme o actituds arboricides. Les festes de l'arbre són històries d'èxits i fracassos. Afortunadament  en la majoria d'ocasions els arbres arrelen i prosperen. Plantar un arbre ens recorda la necessitat de tenir espais integrats en el nostre entorn urbà sense gairebé res. Terra, arbres, vegetació. Res més.