Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

Les qüestions mediambientals en els programes municipals

Les eleccions municipals ja s'han celebrat i, d'acord amb els resultats, caldrà arribar a una entesa entre els diferents grups, si cal, o senzillament prendre possessió el proper dissabte. Des de l'associació, en les dues darreres convocatòries, el 2015 i el 2019, es varen enviar a tots els grups polítics unes notes per si les volien tenir en compte als programes electorals. Hi ha diferents apartats i uns punts corresponents sobre les qüestions que, segons el nostre criteri, s'haurien de tenir en compte per l'equip i responsables de l'administració local. Els sis apartats desenvolupats en uns 30 punts es podrien resumir en tres paraules prou significatives.

Cultura. Lligada, sense cap mena de dubte, amb la paraula natura, tot allò que és generat sense intervenció humana, per si mateix. La cultura, en canvi, és tot allò generat per l'acció humana. En llatí, cultura significa "conreu" i aquest requereix terra, aigua, aire i llum. En definitiva, la cultura no pot existir sense la natura. Aquesta cultura festera, de coses del passat, més aviat romàntica, literària o artística, té un caràcter molt més present en tots els àmbits del nostre dia a dia. 

Sostenibilitat. Conjunt de polítiques destinades a fer compatible el creixement econòmic i la preservació del medi. Definició literal de diccionari. Sovint es presenten les activitats econòmiques com imprescindibles, necessàries i inqüestionables pel benestar social i el progrés pels nostres pobles. Doncs cal tenir en compte la incidència en el medi, com l'afecta i el transforma. 

I la darrera, salut. Agafant-nos a la definició més estricta, estat de l'organisme lliure de malalties, que exerceix normalment totes les seves funcions. Ja que ens referim a la responsabilitat de l'administració local, es fa esment a la salut pública: art i ciència d'organitzar i dirigir els esforços de la comunitat, amb la finalitat de prevenir, recuperar i rehabilitar l'individu i obtenir-hi un òptim nivell de salut. Aquí segurament ens sentim tots molt més propers i afectats per les constants incidències que es manifesten en les dades de la qualitat de l'aire -malgrat les dades oficials donen per bones-. El fet de crear una Taula de Qualitat de l'Aire de les Garrigues és evident que hi ha un problema, no es crea en altres indrets més saludables. I tenim una autorització mediambiental pendent d'executar-se gens favorable per l'aire a respirar i per la contaminació de l'aigua, la terra i els productes agrícoles.

Els electors posem la confiança en els seus representants que assumeixen la responsabilitat d'administrar molts aspectes de la vida comunitària.  També aquests que hem apuntat.