Opinió
ADPN La Banqueta

ADPN La Banqueta

Via verda dels Canals d’Urgell

Cal estar satisfets amb la mirada que s'està adoptant des de l'Administració i des de la Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) vers l'arbrat present en aquesta xarxa hidràulica. Fet impensable, 32 anys enrere,  quan començarem amb la quimera de defensar l'arbrat de les banquetes. Des de fa un parell d'anys, la CGRCU fa servir el seu altaveu per anunciar a bombo i plateret la creació d'una de les vies verdes més llarga d'Europa. De fet, ja s'ha començat a senyalitzar amb cartells direccionals i interpretatius, i l'hivern passat, gràcies a una inversió cofinançada per un  fons FEDER, la Diputació de Lleida i vuit ajuntaments es plantaren 1.376 arbres a la 2a, 3a, 4a séquia i al canal auxiliar. Una inversió de prop de 160.000 € que ocupà pàgines senceres i titulars potents a la premsa de Lleida.

En canvi, menys ressò mediàtic tingué la nota de premsa publicada a principis de setembre per la plataforma Canal Viu  i que denunciava una elevada mortalitat d'aquests arbres. La plataforma ho atribueix a la falta de reg, a la sequera i a les altes temperatures d'aquest estiu. Des de Canal Viu s'apunta a un 50% de baixes, però des de la Banqueta pensem que aquest percentatge és molt més elevat. Hem resseguit la 4a séquia aigües avall del racó del Marca (ja en terme de Torregrossa) i l'estat dels arbres plantats és desolador. Pocs arbres han sobreviscut l'estiu. 

Com dèiem al principi, cal estar contents i celebrar aquesta nova conjectura, on ningú sembla negar el patrimoni i les bondats que ens aporten les banquetes arbrades però cal vetllar perquè les actuacions que es facin en aquesta línia arribin a bon port i no quedin en simples titulars i notes de premsa. No podem viure de bones intencions. Així com, també cal que la CGRCU i els ajuntaments inverteixin en el manteniment d'aquests espais. La conservació d'aquests no pot dependre de la disponibilitat dels voluntaris probanquetes que han sorgit en diferents pobles. Un altre tema, que mereixeria un article a part, serà com s'executarà la tan anunciada modernització del reg i si aquesta serà compatible amb els valors naturals i ecològics que defensem.