Opinió
Joan Martí

Joan Martí

Només en moure’s la flor podem veure-la

En una època històrica en què es capturen milions d'imatges cada segon arreu del món, resulta fascinant descobrir que no va ser fins al 1839 que Louis Daguerre va aconseguir la primera fotografia en la qual apareixien persones. De fet, en aquesta imatge es poden veure dues persones: un llustrabotes i el seu client. La resta dels vianants no van quedar registrats a la imatge, confirmant la dita popular "qui es mou no surt a la foto". Tanmateix, els éssers humans només poden veure la flor quan es mou.

MiraVisions és un destacat esdeveniment de fotoperiodisme a Catalunya que s'ha dut a terme a Juneda del 29 de setembre a l'1 d'octubre de 2023 i que organitza la revista La Mira. Ha comptat amb la destacada participació de fotògrafs reconeguts i professionals del sector. La majoria de les activitats s'han celebrat al Mas Miravall. A més, es podrà gaudir de diverses exposicions, destacant l'Exposició Premi MiraVisions d'Honor 2023, que anirà a càrrec de la reconeguda fotoperiodista Roser Vilallonga, que es mostra al CAMP.

La Mira va veure la llum fa cinc anys com una revista que ofereix contingut de no-ficció en català. Fins al mes de juliol, va ser dirigida per Francesc Canosa, que també va ser un dels seus fundadors. Francesc exemplifica el que diuen els neuròlegs: sense acció, no hi ha percepció, com ho demostra en les seves dinàmiques conferències. Recentment, Francesc Canosa, que és escriptor, periodista i guionista, va deixar de ser director de la revista La Mira per concentrar-se en la seva terra natal, a Ponent. El seu objectiu és retribuir la comunitat lleidatana per tot el que li ha donat. Aquells que estan familiaritzats amb en Francesc saben que els seus projectes no coneixen límits, i podem anticipar que continuarem gaudint de les seves idees i coneixements.