Opinió
Joan Martí

Joan Martí

Creure en la llum abans que despunti l’alba

El passat divendres 20 d'octubre, vam tenir el privilegi de rebre la visita de Neus Tomàs, destacada periodista i subdirectora d'eldiario.es, a les instal·lacions del CAMP (Centre d'Arts i Memòria de Ponent), ubicat a Juneda. L'esdeveniment, una conferència programada per a les 19 hores, ens va endinsar en l'anàlisi del curs que està prenent el periodisme, en el context de les trobades que se succeeixen al llarg de diversos mesos en el marc de Visions del futur proper.

La participació en aquest esdeveniment va ser significativa, superant les expectatives. La xerrada de Neus Tomàs va provocar un debat dinàmic i enriquidor, desencadenat per les preguntes perspicaces dirigides per la periodista cap al públic present.

La importància del diàleg, particularment en aquells processos en què la comprensió emergeix de debats controvertits, no es pot subestimar si considerem que el llenguatge continua sent el nostre principal mitjà de comunicació i que podem continuar interactuant de manera significativa.

En el discurs de Neus Tomàs es destaca el to ponderat, la qual cosa planteja la qüestió fonamental: què implica exactament el to? No es limita simplement a l'estil; encara que certament ho abasta, també es relaciona amb el tipus de llenguatge emprat, l'harmonització entre la narrativa i el ritme de les frases, i fins i tot la ubicació estratègica de la ironia.

Neus Tomàs va argumentar la importància de separar la informació de l'opinió, ja que la conjunció de totes dues influeix en la qualitat, genera confusió i dificulta la formació de judicis objectius. La fusió de dades i opinions compromet l'objectivitat en fer més difícil distingir entre fets verificables i valoracions personals, cosa que es podria transformar en desinformació.