El 19 de setembre vam organitzar un col·loqui a les Borges amb Noemí Riudor, Mariona Lladonosa i Marc Macià. Era un acte una mica peculiar, perquè no venien a parlar de les seves recerques ni a presentar cap llibre seu. Els havíem demanat que parlessin de tercers, de gent que els havia precedit i, directament o indirecta, inspirat. Parlem de Montserrat Roig, de Quim Capdevila i de Manel Giné.
L'acte s'emmarcava en la commemoració dels 10 anys de la mort de Giné, però volíem anar més enllà del perfil biogràfic del Manel, conegut a bastament, i centrar-nos en una de les coses que més l'apassionava: la història local, una de les raons de ser de centres d'estudis com el nostre. No en va, el Manel havia sigut un dels fundadors de l'entitat. El seu llegat en l'estudi de la història local es va canalitzar, sobretot, en la secció "Tenim història, parlem d'història" de la revista Terrall.
És atrevit dir-ho, però segurament que sense aquells escrits avui no tindríem un Marc Macià historiador. O que sense els propòsits de Josep Benet no existiria el llibre Els catalans als camps nazis, de Montserrat Roig, ni Jordi Oliva hagués continuat el projecte del Cost humà de la Guerra Civil i, de retruc, no hi hagués embolicat Noemí Riudor. O que sense la mirada transversal de Quim Capdevila, l'enfocament de les recerques de Mariona Lladonosa seria molt més encorsetat. És la importància dels mestres i de la transmissió. Sobre el futur, "altres vindran", va dir Riudor. Que així sigui, i segueixi la cadena!
Miquel Andreu