COMARCA, ECONOMIA

Els productors d’oli d’oliva verge extra de Catalunya i de l’Estat, els que perceben els preus més baixos de tot el món

El sindicat demana que s'investiguin els fets (foto: Xavi Minguella)

Unió de Pagesos (UP) denuncia que els productors d’oli d’oliva verge extra de Catalunya i de l’Estat espanyol són els que perceben els preus més baixos en origen de tot el món, per sota dels de Grècia i Tunísia, i a uns preus un 33% inferiors als de fa un any, segons el darrer informe del Comitè Oleícola Internacional, de març de 2014.

Els preus actuals de l’oli d’oliva verge extra pagat als productors espanyols, que se situen sobre els 2 euros el quilo, han patit una davallada contínua des de l’inici d’aquesta campanya, 2013-2014, que es va obrir amb un preu de 2,50 euros el quilo. Per contra, els productors italians van iniciar aquesta campanya amb un preu d’uns 3 euros el quilo, i se situa actualment en els 3,19 euros el quilo, per sobre de l’inici i molt per sobre el preu espanyol, en 1,19 euros el quilo més (un 60% més). Els productors grecs van iniciar la campanya a 2,45 euros el quilo i ara es mantenen a 2,46 euros el quilo, mentre que els tunisians la van iniciar a uns 2,58 euros el quilo i actualment es troben a 2,53 euros el quilo, només un 2% per sota del començament, i un 26% per sobre del preu espanyol.

La previsió d’una quantiosa producció de l’Estat espanyol en aquesta campanya, d'1.747.800 tones fins el passat mes de març, segons l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) del ministeri d’Agricultura, va provocar una davallada inicial dels preus a tots els països productors. Posteriorment, però, els preus s’han recuperat a tots els països com a conseqüència de la reducció de la producció a Grècia i a Tunísia i, en canvi, a l’Estat espanyol han continuat la seva davallada.

Les produccions curtes d’oli d’oliva extra verge a Grècia i Tunísia han mantingut els seus preus interiors elevats malgrat la gran producció espanyola, però la disponibilitat de menys volum de collita d’aquests països ha fet augmentar molt el preu intern de l’oli a Itàlia, i en canvi gens a Espanya, que competeix amb Grècia i Tunísia al mercat italià.

Unió de Pagesos considera que a causa de la davallada d’oferta global, el preu de l’oli a España també s’hauria d’haver recuperat, encara que fos lleugerament, i que no s’hauria de donar aquesta situació, contrària a la lògica del mercat.

Per això, el sindicat demana a les autoritats de la competència, tant la Comissió Nacional de la Competència o l’Autoritat Catalana de la Competència, que investiguin els fets i, en cas de trobar indicis de vulneració de la llei de lliure competència, actuïn en l’àmbit de les seves responsabilitats, iniciant els expedients sancionadors als operadors que presumptament l’hagin vulnerat.

Cal recordar que els productors d’oli catalans arrosseguen tres campanyes de pèrdues econòmiques importants, provocades per dos anys de sequera, i que es van traduir en una pèrdua econòmica de 72.971.700 euros. L’impacte de les pèrdues va ser de 537 euros per hectàrea en secà, i d'1.105 euros per hectàrea en regadiu, quan la mitjana dels ingressos d’explotacions d’oli d’oliva de Catalunya l’any 2010 va ser de 1.236 euros per hectàrea, i el marge econòmic, de -282,09 euros per hectàrea. Per tant, la davallada d’ingressos s’ha vingut produint en unes explotacions que abans ja tenien marges econòmics negatius. Els actuals preus, de 2 euros el quilo, agreugen encara més la situació de les explotacions catalanes, que també resulten perjudicades amb el nou repartiment d’ajudes directes de la PAC respecte a les zones més productives del sud de l’Estat.