COMARCA, CULTURA
- El Vilosell

La Marededéu i Sant Miquel tornen per un dia al Vilosell un segle després

(foto: CEL Vilosell)

Un segle després, el Vilosell va poder tenir, per un dia, les imatges de la Marededéu romànica i l'escultura de Sant Miquel al seu emplaçament original. Va ser el diumenge 17 d'agost, en el marc de la Festa Major, quan aquestes imatges que es troben al Museu de Lleida es van traslladar a l'església del Vilosell per presidir la missa de diumenge.

No se sap la data exacta en què la Marededéu (del segle XIV) i el Sant Miquel (finals del XV-principis del XVI) es van treure del Vilosell i van ser dipositades al Museu Diocesà de Lleida, però varis indicis fan pensar que va ser al voltant de 1910. Tot i que el Vilosell pertany a la diòcesi de Tarragona, les imatges van anar a parar a Lleida. Vicenç Aguado, del Centre d'Estudis del Vilosell, ho atribueix al fet que en aquella època no existís encara un museu diocesà tarragoní i a la possible vinculació, encara per escatir, del mossèn local Pius Crivillé, artífex del trasllat, amb el seminari de Lleida. "Gràcies a això, s'han conservat les peces, ja que durant la Guerra Civil va desaparèixer molt patrimoni d'aquest tipus, com la crema de quatre retaules", afegeix Aguado.

La jornada d'aquets diumenge, considerada un dia històric, va ser possible gràcies a l'Ajuntament del municipi, el Museu de Lleida i la parròquia de Santa Maria del Vilosell. De fet, els membres del consistori van ser tots presents a l'ofici religiós i al acabar hi va haver parlaments de la directora del Museu, Montserrat Macià, la conservadora i estudiosa del bisbe Messeguer Carmen Berlabé, i el president del Centre d'Estudis Locals, Vincenç Aguado.

L'acte, que va omplir l'església de gom a gom, va finalitzar amb una ballada de sardenes i un aperitiu al mirador de l'arquebisbe Pont i Gol.