COMARCA
- El Vilosell

Jornada al Vilosell sobre garriguencs deportats als camps nazis

Acte de record celebrat a les Borges el passat 5 de maig.

Sota el títol “Fang, reixes i cambres de gas. Els garriguencs als camps nazis i altres. Memòria d’una deportació”, el Centre d’Estudis de les Garrigues (CEG), conjuntament amb el Centre d’Estudis Local del Vilosell i la col·laboració de l’Ajuntament del Vilosell i el Consell Comarcal, organitzen el dissabte 4 de juliol a la tarda una jornada de ponències i debat amb motiu del 70è aniversari de l’alliberament del camp de concentració de Mauthausen.

Testimonis de l’horror
La jornada, que tindrà lloc a l’ermita de Sant Sebastià, situada a la plaça homònima dins del poble, comptarà amb les explicacions de dos testimonis indirectes de l’experiència als camps nazis, com són Llibert Tarragó Esteve –fill del vilosellenc Josep Tarragó, deportat supervivent a Mauthausen– i Josep Graell Sarlé –fill de cosins de Ramon Sarlé, del Soleràs, víctima al sinistre castell de Hartheim–; moderarà la taula Albert Font-Tarrés, periodista de SomGarrigues que al setembre va entrevistar, precisament, Llibert Tarragó. Aquests testimonis parlaran entre 3/4 de 7 i 3/4 de 8 del vespre.

Prèviament, la jornada s’haurà obert a 2/4 de 5, amb les intervencions de l’alcalde del Vilosell, Jordi Nogué, el president del Centre d’Estudis de les Garrigues, Jordi Rubió, i el membre del Centre d’Estudis Locals del Vilosell Josep M. Vallès, que donaran pas a la ponència inaugural de Josep San Martín Boncompte, professor lleidatà molt vinculat a la Franja de Ponent i autor de treballs de memòria històrica, membre de l’Amical Mauthausen i familiar de deportats. La seva ponència es titula “La vida al camp de Mauthausen. Memòria d’exilis i retorns”. A continuació (3/4 de 6), parlarà Josep Rubió, que se centrarà en els garriguencs deportats a aquells camps de concentració i extermini.

44 garriguencs
Segons les dades de víctimes de Mauthausen-Gusen nascudes a algun dels 33 pobles de les Garrigues i Garrigues històriques, a la comarca hi va haver almenys 44 víctimes internades, de les quals només nou van poder viure l’alliberament del camp l’any 1945 [v. reportatge publicat al núm. 396 de SomGarrigues]. El 5 de maig, data de commemoració de l’alliberament, es va fer a les Borges un acte ciutadà de record als deportats.