COMARCA

El Consell declara Felip VI ‘persona non grata’

(foto: Arxiu)

El ple del Consell Comarcal ha aprovat aquest dijous, 19 de maig, una moció presentada per ERC en què es declara Felip VI i tota la família reial espanyola ‘persona non grata’. El text, aprovat amb els set vots favorables dels republicans i l’abstenció dels onze de CiU –el representant del PSC no hi era-, exposa que el monarca espanyol “representa la màxima figura institucional d’un Estat que impedeix el lliure exercici del dret a decidir del poble de Catalunya” i que la monarquia “representa uns valors completament allunyats de la igualtat entre ciutadans, al mateix temps que recorda la negativa de Felip VI a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè li fos comunicat el nomenament del nou president de la Generalitat i la postura no neutral que ha adoptat el rei vers el procés polític que viu Catalunya.

Per tot això, la moció suposa declarar ‘persona non grata’ el rei i qualsevol altre representant de la monarquia espanyola i evitar que el Consell Comarcal participi a cap acció que suposi un reconeixement a aquesta figura. Les Garrigues se sumen així a la mateixa declaració que va adoptar el Consell Comarcal de l’Urgell i a diversos municipis de Catalunya, com Cervera, Balaguer, Vic, Ripoll, Torelló o Manlleu.

Comparació amb les estelades
El president de l’ens comarcal garriguenc, Antoni Villas, explica que el seu grup es va abstenir “perquè, per una banda, no volíem aturar la moció, però no volem entrar al mateix joc que quan prohibeixen les estelades a un camp de futbol com aquest diumenge”. “Per nosaltres, l’estelada és un símbol i ens ha sabut greu, doncs per altres el rei és un símbol i qui en vulgui tenir que en tingui i qui no, no”, afegeix Villas, que considera que “aquesta no és la manera, hem d’intentar fer les coses en positiu”.

Per la seva banda, el portaveu del grup d’ERC al Consell, Josep Cunillera, explica que “ens hauria agradat que CiU votés a favor per donar una imatge d’unitat en aquest aspecte”. Sobre la comparació amb la prohibició de les estelades, Cunillera diu que “no és el mateix, nosaltres no prohibim res, si el rei vol vindre que vingui, només li diem que no és benvingut i que no estem d’acord amb les imposicions de l’Estat ni amb mantenir una família a qui no hem votat mai democràticament”.