COMARCA
- Les Borges Blanques

Reinstal·len el bust de Ramon Arqués a les Borges sis anys després

(foto: Aj. Borges Blanques)

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha reinstal·lat el bust de Ramon Arqués a la placeta que té dedicada just davant de l'Espai Macià, al nucli històric del municipi. El bust és obra de l’artista serraller local Josep Vallés, que el va construir de forma espontània l’any 1995 i el va cedir al consistori, que el va instal·lar a aquest espai.

Les obres de l'Espai Macià van obligar a retirar-lo temporalment l'any 2010, però un cop inaugurat l'equipament el 2011, es va reubicar-hi el monòlit de pedra que sustentava al bust. Aquella mateixa tardor, el recent equip de govern de CiU i IBB va anunciar que restituïria també el bust, però no ha estat fins cinc anys després que s'ha fet. Segons fonts municipals, arran de les obres "el seu autor i propietari l’havia volgut recuperar per evitar que es perdési encara el tenia guardat al seu domicili".

Ramon Arqués (Juneda, 1874 - Les Borges, 1956) va destacar com a notari i va ser una figura prominent dins el catalanisme polític, el conservadorisme social –amb especial èmfasi en la defensa de la propietat privada– i un fervent catolicisme com a element de religiositat. Arqués va ser un dels impulsors del naixement de l'actual cooperativa de Sant Isidre i va estar molt vinculat a la Caixa Rural d'aquest sindicat i al seu vessant social, amb la creació d'una seccióde cultura i una biblioteca. Personatge amb importants vincles amb Francesc Cambó i, en conseqüència, amb la Lliga Regionalista.

Segons la tesi doctoral de l'historiador borgenc Marc Macià, "la seva figura es va mitificar arran dels fets que van envoltar el seu empresonament durant la Guerra Civil i l’assassinat de dos dels seus germans, fets que van marcaren bona part de la seva connivència política amb el franquisme". De fet, Arqués va reiniciar la seva activitat professional amb normalitat el 1939, després d'haver marxat del poble.