COMARCA
- Les Borges Blanques

Joan Botam, premi Olivera d’Or al Borgenc de l’Any

El frare caputxí, de 90 anys, del convent de Sarrià, és nascut a les Borges i ha estat sempre un impulsor de la pau i l’ecumenisme. Va ser una figura clau en la Caputxinada, el 1966.

El jurat del premi Olivera d'Or al Borgenc de l'any, reunit ahir dijous a la sala de plens de l'Ajuntament de les Borges, ha decidit atorgar el guardó a Joan Botam i Casals, conegut com 'pare Botam' o 'Salvador de les Borges', no que havia adoptat com a frare caputxí.

Botam, nascut a les Borges el 1926, en va marxar el 1944 per ingressar a l'orde dels caputxins a Arenys de Mar. El 1955 es va doctorar en Teologia a Salamanca i Roma i, posteriorment seria director del Col·legi de Filosofia i Teologia dels Framenors Caputxins. El 1963 va ser nomenat provincial, alhora que exercia com a consiliari de Pax Christi, des d'on va impulsar iniciatives de pau i ecumenisme, àmbits que mai ha deixat de treballar. De fet, és fundador del Centre Ecumènic de Catalunya, de la Plataforma Intercultural Barcelona 1992 i ha estat president de la Unió de Religiosos de Catalunya.

Clau en la Caputxinada

A nivell públic, Botam va tenir també un paper clau en la Caputxinada, el 1966, nom amb què es coneixen els fets que van envoltar la constitució del Sindicat Democràtic d'Estudiants de la Universitat de Barcelona. La convocatòria era al convent de Sarrià, on Botam exercia de superior provincial. Com a tal, va cedir les instal·lacions i, quan la policia franquista es va assabentar de l'assemblea clandestina i va assetjar el convent, el frare borgenc va prohibir que hi entressin. Finalment, però, la policia va irrompre violentament al convent i va fer nombroses detencions. L'assalt va generar un moviment de solidaritat que va derivar en la plataforma La Taula Rodona, antecedent de l'Assemblea de Catalunya, i va reforçar la incorporació de bona part de l'Església catalana a la lluita antifranquista.

Reconeixements

Botam, de 90 anys, ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva trajectòria, entre els quals la Creu de Sant Jordi l'any 2010, el premi de l'Institut Català Internacional per la Pau el 2015 o el premi Memorial Àlex Seglers el 2016, guardó que Botam va voler cedir a l'Ateneu Popular Garriguenc, entitat que l'any 2006 li havia retut un homenatge a les Borges, junt amb el Centre d'Estudis de les Garrigues i el col·legi Mare de Déu de Montserrat. De fet, l'Ateneu ja va presentar la candidatura de Botam a l'Olivera d'Or l'any passat, amb motiu del 50è aniversari de la Caputxinada, però no va ser escollida. Enguany, la candidatura l'ha tornat a presentar la revista Terrall.

Altres candidats

Les altres candidatures presentades per a aquest premi de l'Ajuntament de les Borges han estat la de Francesc Macià Fusté i el Grup Recerca (proposada per l'associació Grums), la de l'associació Amics de Sant Salvador (proposada per aquesta entitat, l'Agrupació Sardanista, l'Associació de Jubilats i adhesions particulars), la de Noel Pérez Fusté (presentada pel Consell Comarcal, l'Ateneu Popular Garriguenc i el Club d'Escacs de l'Ateneu) i la de Xavier Benet Rebull (presentada per l'associació Amics del Terrall i l'associació de veïns Grup Borges).

El guardó s'entregarà el dissabte 2 de setembre, junt amb el de Garriguenc de l'Any, en un acte al Centre Cívic de les Borges just abans del pregó de Festa Major i la trobada de gegants, grallers i correfocs.