URBANISME
- Les Borges Blanques

Obres a tres carrers del centre històric de les Borges

Es tracta de Josep Soler, Concepció Soler i la Placeta. Els tres carrers tenien llambordins, que se substituïran pels emprats a la placeta Ramon Arqués i carrer La Bassa.

(foto: Aj. Borges)

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha començat les obres als carrers Josep Soler i Concepció Soler, que comuniquen la plaça de la Constitució amb l’Espai Macià, i al carrer la Placeta, perpendicular al carrer Hospital. En els dos primers, els treballs se centren en el canvi del paviment i renovació de les xarxes de clavegueram i aigua potable, que segons fonts municipals estaven en mal estat. En ambdós casos hi havia llambordins, coneguts popularment com “adoquins”, que es van col·locar els anys 40 del segle passat i la intenció de l’Ajuntament és treure’ls i posar-ne uns de nous com els emprats a la placeta Ramon Arqués, on comunica Concepció Soler, o al carrer la Bassa. Els vells es guardaran, en principi, per si fan falta en futures reparacions d’altres carrers “adoquinats”. 

Tot a un nivell
També com en el carrer la Bassa i placeta Ramon Arqués, les obres deixaran les voreres i la calçada al mateix nivell, per dotar la zona d’un caràcter semipeatonal i “revitalitzar així el comerç del centre”, indica l’equip de govern. Està previst que l’actuació, que s’ha adjudicat per 91.700 euros, s’allargui durant dos mesos i mig, 25.000 menys que el preu de licitació inicial.

Carrer la Placeta
D'altra banda, avui dimarts havien de començar les obres al carrer la Placeta, també dins el nucli històric, on segons el consistori s’havien detectat filtracions del clavegueram en alguns punts. Així mateix, es considera que la xarxa d'aigua potable també és obsoleta, a l’estar formada per un tub d'acer que discorre pel centre de la calçada. El carrer també era dels “adoquinats”, concretament de l’any 1964, l’últim que es va fer a les Borges, i s’hi posarà el mateix material que als anteriors, a més de renovar les xarxes de sanejament. A la part més estreta del carrer es fusionaran vorera i calçada al mateix nivell, mentre que a la resta continuarà en els dos actuals. En aquest cas, el pressupost de l’obra ascendeix a 168.991 euros, 70.000 menys de la licitació inicial.

Simultaneïtat d’obres
A més d’aquests tres carrers, l’Ajuntament té previst iniciar aviat treballs a la placeta de l’Abadia, els carrers Carnisseria i Santa Vedruna i el camí del Cementiri Vell, ja que s’ha acollit a la convocatòria del “Fons de foment del programa de Barris” de la Generalitat, segons el qual s’han d’executar abans del 30 de juny. Tot plegat farà que la circulació dins el nucli antic es vegi afectada i sigui necessari aplicar limitacions o canvis als accessos. Mentre durin les obres, per exemple, els veïns no podran accedir amb vehicle als habitatges.