COMARCA
- Castelldans , Sarroca de Lleida

Sarroca mantindrà la llar d’infants un curs més

Entre els que marxen i els que entren, es quedaria el curs que ve amb el mateix nombre que ara. A Castelldans, per la seua banda, veuen quasi impossible reobrir el servei.

(foto: arxiu)

Des de que es va alertar del més que probable tancament de la llar d'infants de Sarroca pel dèficit econòmic que representa per a l'Ajuntament [v. SomGarrigues, núm. 472], representants de famílies i del consistori s'han mogut per intentar captar la inscripció de nous alumnes del voltant. Així, s'ha anat a explicar la casuística a pobles propers que no disposen d'aquest servei, com Torrebesses, Alcanó, Alfés o Sunyer. Els resultats, de moment, són minsos, però estan al topall mínim que s'havia marcat l'Ajuntament per mantenir l'escoleta oberta un curs més. 

Actualment, hi ha sis alumnes, però, per edat, tres acaben aquest curs. Entre l'entrada d'alguns del poble i un o dos de fora, el nombre d'inscrits es manté exactament igual que l'actual: sis. "Continuarà representant un dèficit important, però mirarem de mantindre el servei", explica l'alcalde, Jaume Revés. El consistori s'havia ficat el 20 d'abril com a data per veure quants matriculats tenia i, a partir d'aquí, decidir. Amb tot, mantindrà oberta la inscripció per si es dona el cas d'alguna altra família interessada.  

25% de les despeses
Actualment, les arques municipals ingressen 125 euros mensuals (més 80 de matrícula) en onze quotes provinents de les famílies i 895 euros anuals per alumne provinents de la Diputació; en total, uns 16.000 euros, que segons el consistori "no cobreixen ni el 25% de les despeses", la part principal de les quals són els sous de dues mestres, a més dels subministraments de llum, aigua o calefacció. Anteriorment, quan la llar tenia una sola mestra, les quotes havien arribat a ser de les més econòmiques de la zona. 

Castelldans, quasi descartat
L'any passat, Castelldans es va trobar en una situació similar [v. SomGarrigues, núm. 456] i va acabar tancant la llar, que ja no va començar el curs 2017-2018. En aquell cas, una sentència obligava l'Ajuntament a pagar a la tècnica d'educació infantil el sou que tenia anteriorment com a mestra, cosa que segons el consistori, hagués suposat passar d'un dèficit de 5.000 a 18.000 euros.
En les darreres setmanes, l'Ajuntament ha sondejat les famílies del poble amb fills en edat de matriculació per veure'n l'interès i, en el millor dels casos, serien sis els possibles alumnes. "Amb aquestes xifres, tots els càlculs que hem fet ens marquen un dèficit d'entre 20.000 i 30.000 euros i, per tant, serà molt difícil que reobrim la llar", explica l'alcalde, Conrad Llovera. "N'anirem parlant, però podem dir que està pràcticament descartat", conclou.