MEDI AMBIENT
- Redacció

Ja són 7 els municipis compromesos amb millorar la gestió de la Femosa

Lleida també aprova la moció impulsada per entitats garriguenques i s’afegeix als consistoris de Juneda, les Borges, Artesa, Puigverd, Arbeca i Vinaixa per millorar la gestió de la conca del riu.

Aspecte de la Femosa al pas per Juneda després dels aiguats del 2019.

L'Ajuntament de Lleida va aprovar el passat 30 d'octubre, per unanimitat de tots els grups, la moció que demana el reconeixement de la Femosa com a curs fluvial i una gestió adequada del mateix. Amb aquest ja són set els municipis de la conca de la Femosa que han aprovat el text, impulsat per entitats com la Banqueta de Juneda, l'Ateneu Popular Garriguenc, el Centre d'Estudis de les Garrigues i el Centre Excursionista Borges-Garrigues. Abans s'hi havien adherit, també, els consistoris de Puigverd, Artesa, Juneda, les Borges, Arbeca i Vinaixa -aquest últim parcialment-.

No viure-hi d'esquena
La moció recorda que la Femosa porta aigua tot l'any i que, per tant, és un riu o rierol i no un torrent, com sovint s'anomena. Les entitats demanen que es conservi la vegetació de ribera existent que contribueix a esmorteir l'impacte de les crescudes, que se substitueixi la canya invasora per espècies vegetals autòctones, que es retornin a cel obert els trams soterrats, que s'eixampli la llera com a mesura per fer front a crescudes perilloses, que es replantegin algunes llicències atorgades d'instal·lacions situades a les proximitats i que es promocioni la Femosa amb plafons i rutes, entre altres. Es fa una crida a totes les administracions implicades a no prendre decisions contràries a aquests punts sense el consens de tots els actors.

La iniciativa també ha estat molt ben rebuda per l'Agència Catalana de l'Aigua, que proposa que es faci un estudi global de tota la conca per identificar les zones ocupades, degradades ambientalment, zones risc i inundables, i proposar per a cada una la solució i mesures de prevenció més adients, sempre amb la visió de retornar al riu el seu espai. 

Cal recordar que als aiguats del 2019, la Femosa es va desbordar i va assolir una amplitud de desenes de metres. Arran d'aquell episodi, les mateixes associacions van organitzar una taula rodonda el gener del 2020 per donar més a conèixer aquest curs fluvial.