AGRICULTURA
- Redacció

Convocades les eleccions agràries, que es duran a terme mitjançant el vot electrònic

Les votacions seran el 25 i el 26 de març. Estan cridats a l’urna electrònica 1.315 pagesos/es i 106 empreses agràries garriguenques.   

S'habilitaran 14 punts d'acompanyament a le Garrigues. FOTO: Sílvia Jardí/ACN

El departament d'Agricultura ha publicat avui al DOGC l'ordre per la qual es convoquen les eleccions agràries del 2021. Els dies escollits, que s'han consensuat amb les organitzacions professionals que tenen representació a la Taula Agrària, són finalment el 25 i el 26 de març i el procés de votació es farà de forma exclusiva mitjançant el vot electrònic i un cens universal, esdevenint el primer procés electoral a Catalunya que es desenvoluparà exclusivament per canals digitals.

Segons el cens, que s'ha de ratificar definitivament els pròxims dies, fins a 1.315 persones físiques i 106 empreses jurídiques de les Garrigues estan cridades a les urnes. De la comarca administrativa hi ha 815 pagesos/es i 69 empreses agràries, a les Garrigues històriques 382 i 27 i finalment, tindran dret a vot 118 persones físiques i 10 empreses de Torregrossa.

També s’ha anunciat que hi haurà 14 punts de votació habilitats a les Garrigues: les oficines del DARP a les Borges, els punts TIC de la Granadella, Castelldans, Juneda, Torregrossa i Arbeca i els ajuntaments de Bovera, Maials, Bellaguarda, Juncosa, el Soleràs, Cervià, Sarroca i Alfés. Segons el departament, aquests punts per a la votació electrònica presencial s'han establert aplicant un criteri de distància entre el domicili de l'elector/a i el punt d'acompanyament a la votació de manera que no calgui una durada del desplaçament necessari de més de 20 minuts. En tots aquests punts, s'aplicaran les mesures i els protocols COVID-19 necessaris, i estaran assistits per una persona habilitada com a representant del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

El termini per presentar candidatures finalitza el 7 de febrer i la campanya electoral serà entre el 10 i el 24 de març. Després, el 25 de març, els electors i les electores podran votar per mitjans electrònics de manera remota i, també, per mitjans electrònics de manera presencial en 209 punts d'acompanyament distribuïts arreu del país. El 26 de març serà el segon i darrer dia de votació per mitjans electrònics de manera presencial en 67 punts d'acompanyament al vot electrònic.

El sistema de votació electrònica

Les darreres eleccions, que se celebren cada cinc anys, es van dur a terme el 28 de febrer de 2016; hi va participar el 53,9% del cens de 26.001 electors i va ser necessari constituir 565 meses electorals en 555 municipis. Per això, en el context de la pandèmia de la COVID-19, l'administració ja va fer un pas endavant el setembre de l'any passat, mitjançant l'aprovació del Decret llei 32/2020, per tal de possibilitar la modalitat de vot electrònic en les eleccions agràries. Aquestes seran les primeres eleccions del segle XXI al nostre país que es desenvolupin estrictament en l'àmbit digital.

Tal com es detalla a l'ordre de convocatòria de les eleccions, el sistema de votació electrònica que s'utilitzarà el 25 i 26 de març es compondrà d'un cens universal, una urna electrònica i la plataforma tecnològica de votació electrònica. Així, l'urna electrònica serà única per a les dues modalitats de votació per mitjans electrònics, ja sigui de forma remota o de forma presencial en els punts d'assistència al vot electrònic. En ambdues modalitats de votació per mitjans electrònics, les persones electores, un cop accedeixin a la plataforma de votació, hauran de seleccionar la candidatura de la seva elecció. La persona electora també tindrà l'opció de seleccionar el vot en blanc.

Una vegada confirmada l'opció de vot, el vot s'encriptarà amb la clau de codificació i es remetrà a l'urna electrònica. La persona electora, un cop hagi votat, podrà obtenir un rebut amb un codi que confirmarà que el seu vot s'ha introduït a l'urna electrònica correctament. Al final del procés electoral, es farà pública la relació dels codis per poder comprovar que el vot ha estat escrutat. El codi no contindrà informació que permeti deduir la identitat de l'elector a qui pertany ni el sentit del seu vot. Una vegada finalitzat el procediment electoral i transcorreguts els terminis d'impugnació, es destruiran les dades personals de les persones electores recollides durant el procés electoral.

Els punts d'acompanyament a la votació electrònica s'han distribuït arreu de Catalunya segons el nombre d'electors de cada comarca i estan emplaçats en seus del Departament d'Agricultura, en ajuntaments i en els punts TIC que gestiona el Servei d'Inclusió i Capacitació Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública.