GASTRONOMIA
- Redacció / La Pobla de Cérvoles

1 de novembre: tret de sortida de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues

Enguany hi participen sis restaurants, els mateixos que l’any passat excepte Ca la Margarida i Els Fogons de la Carme. Els menús especials se serviran els caps de setmana de l’1 de novembre al 14 de desembre.

El dissabte 1 de novembre, dia de Tots Sants, es donarà el tret de sortida a la 31a Mostra Gastronòmica de les Garrigues, la iniciativa del Consell Comarcal i diversos restauradors per oferir durant un mes i mig menús especials de cap de setmana amb protagonisme dels productes de la comarca, en especial l'oli d'oliva verge extra de les Garrigues. L’últim dia en què se serviran aquests menús és el 14 de desembre, tot i que l’any passat es va acabar fent una petita pròrroga.

Enguany hi participen sis establiments, tots repetidors d’altres edicions, ubicats a les Borges Blanques (4), Tarrés (1) i la Pobla de Cérvoles (1). Són Cafè Terrall Restaurant, Restaurant Hostal Benet, Masia Les Garrigues i El 9 Syrah (les Borges Blanques), El Sindicat de Tarrés (Tarrés) i Les Cuines de la Llena (la Pobla de Cérvoles). Respecte l’any passat, són baixa Ca la Margarida (l’Albi) i Els Fogons de la Carme (Cervià), que es troba en traspàs.

La Mostra és un esdeveniment molt consolidat en l’agenda tardorenca de la comarca, i així ho ha remarcat el president del Consell Comarcal, Antoni Villas, durant l’acte de presentació que s’ha celebrat aquest matí a la finca del celler Mas Blanch i Jové, a la Pobla de Cérvoles: “és l'única mostra de les seves característiques que es manté viva a les comarques de Lleida, un fet que demostra el compromís dels restauradors i del territori per oferir producte de qualitat i promocionar l'oli del primer raig”. A nivell de país, una iniciativa semblant té lloc a la Garrotxa durant el mes de novembre.

La presentació també ha comptat amb la participació de la delegada dels Serveis Territorials d'Empresa i Treball a Lleida, Pilar Espax, així com de restauradors i representants del sector turístic i institucional de la comarca. Els assistents han pogut degustar algunes de les propostes gastronòmiques dels restaurants participants. L'Hostal Benet ha ofert un ganyim de tonyina, palosanto i panís i un postre de garrofa, xocolata i fruits d'esbarzers. Les Cuines de la Llena han presentat una crema de carabassa i moniato amb crostons de pa i sèsam, un arròs cremós de bolets amb encenalls de parmesà i una minitorrada de Santa Teresa amb crema catalana cremada.

Com cada any, els comensals de la Mostra rebran una ampolla d'oli de 250 ml (una per parella) i entraran al sorteig de sis lots de productes de les Garrigues, amb oli, vi, fruita seca i mel cedits per l'Associació Leader de Ponent a través del projecte Gustum. La Mostra té el suport del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida.

Moment àlgid a finals dels 90
La Mostra Gastronòmica va néixer el 1995 amb nou restaurants i aviat va créixer fins als 15 dels anys 1997 i 1998, el rècord històric. Amb la crisi del 2008 va baixar a sis però durant la segona dècada dels 2000 es va recuperar i va tenir algunes edicions amb una dotzena de restaurants participants.

Distintiu ‘verge extra’
En paral·lel a la Mostra, el Consell Comarcal té encetada una campanya des del 2021 en què els restaurants que aposten per l'oli d'oliva verge extra, pel producte local i tinguin un clar compromís amb el territori reben el distintiu “Restaurant Verge Extra”. Fins ara el tenien Hostal Benet, Cafè Terrall, Masia les Garrigues i Ca la Margarida, i ara s’hi afegeixen Les Cuines de la Llena i El Sindicat de Tarrés.