GASTRONOMIA, OLI, TURISME
- Redacció / Les Borges Blanques

Carretera de l'Oli: una nova iniciativa per connectar molins, cellers, restaurants i allotjaments

Impulsada per l’Ajuntament de les Borges, ofereix al visitant l’opció de crear-se la pròpia ruta a partir de 33 establiments i productors adherits, de 18 municipis diferents de la comarca.

Presentació de la ruta aquest dimecres.

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha presentat avui el projecte Carretera de l’Oli, una iniciativa que uneix sota un mateix paraigua promocional un seguit de molins, cellers, restaurants, allotjaments i serveis turístics de les Garrigues. La proposta se centralitza a través d’una web (https://carreteradeloli.cat), on el visitant es pot organitzar una ruta a mida amb l’assistència d’un planificador creat amb intel·ligència artificial. Aquest, a partir dels interessos que li exposi el visitant, li proposarà un itinerari o un altre. El web també inclou explicacions i imatges sobre els paisatges de la comarca, activitats relacionades amb l’oleoturisme i informació dels actors adherits. De moment n’hi ha 33, de 18 municipis diferents, però resta oberta a noves incorporacions.

La Carretera de l’Oli proposa sortir de les Borges Blanques, on el visitant pot recollir una mena de passaport a l’Ajuntament o a l’Espai Macià, per a ser segellat a cada establiment per on passi o activitat en què participi i serveixi com a record de l’experiència. La Carretera de l’Oli no és un paquet turístic tancat, amb unes activitats fixes, sinó que els mateixos productors i establiments poden anar publicant les seves propostes i el visitant es pot fer la ruta com vulgui. “No està pensat només com un objecte de consum sinó com una carta d’invitació a conèixer la gent que habita aquest tros de país”, ha explicat l’alcalde de les Borges, Josep Farran, en un acte que s’ha fet aquest matí en una finca de la partida dels Estirars. “La idea neix fa molts mesos, a partir de la reflexió que la capitalitat de l’oli de les Borges no pot reduir-se només a un cap de setmana de Fira i cal bastir una agenda tot l’any”, ha dit Farran, recordant l’organització del Fòrum de l’Oli d’Oliva Verge Extra, l’obertura de l’oleoteca (“que enguany tindrà partida pròpia als pressupostos”, ha avançat) i la continuïtat dels premis Josep Lladonosa de cuina. El pròxim 13 de desembre, les Borges també acollirà la gala d’entrega dels Premis Nacionals Millors Olis d'Oliva Verge Extra de Catalunya, organitzada pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

La designació de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia ha fet aflorar diverses iniciatives oleoturístiques arreu del país. La Carretera de l’Oli s’emmarca en aquesta designació, concretament en el programa “12 mesos, 12 paisatges”, amb el suport de l'Observatori del Paisatge de Catalunya. El director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, ha destacat que “s’estan fent coses que quedaran, i això és el que importa” i ha situat la Carretera de l’Oli com “un bon exemple d’acció”. “Els dos grans objectius de la Regió Mundial de la Gastronomia són reconèixer els actors de tota la cadena alimentària, en especial els productors, i millorar la nostra autoestima alimentària”, ha dit Gòdia.

Per la seva banda, el director de Promoció Econòmica de la Diputació, Ramon Boixadera, que també dona suport al projecte, també ha remarcat les possibilitats que ofereix la Regió Mundial de la Gastronomia i ha recordat que sota aquest marc la Diputació ha creat la marxa “Gust de Lleida”, en què “l’oli és un element cabdal”.

L’acte de presentació s’ha completat amb un passeig per la finca d’oliveres amb sis parades, cada una dedicada a un sentit (vista, oïda, tacte, gust i olfacte), més una centrada en la memòria.