Opinió
Ferran Casas

Ferran Casas

Eurovegas a les Garrigues

“Deixem en pau el model de país, que no depèn del senyor Adelson”, deia el director d’un diari en la seva homilia en referència al magnat del joc americà. I és que el projecte Eurovegas (ara es veu que volen canviar-li el nom perquè no acaba de sonar bé) fa córrer rius de tinta a Barcelona i voltants. És un tema que, a les Garrigues, sembla llunyà i que, si es fa, a molt estirar servirà perquè hi anem un dia a l’any a treure el cap ben mudats i gastar-nos la paga de Nadal. Però ni ens afecta poc ni ens pot venir de nou. I no ho dic perquè als Omellons o a Alfés els passi pel cap (fins on jo sé) construir un casino gegant amb taules de set i mig, monte o golfet.

Ho dic perquè sabem el que són capaços de fer o intentar-nos endossar els nostres polítics i empresaris en nom del progrés, de les fàbriques que vindran, dels llocs de feina que es crearan o dels beneficis pel poble. L’Eurovegas és a Catalunya el que per les Garrigues han estat en els darrers anys els abocadors, els macropolígions fantasma o les plantes de biomassa o parcs eòlics sense control. Els arguments a favor són els mateixos.

La crisi tot ho pot, tot ho trinxa i tot ho justifica fent-nos creure que no hi ha alternativa. I en només unes hores passem de criticar els de Rasquera per voler sortir del forat plantant marihuana a estudiar com ens carreguem el model de turisme de qualitat i arrelat a la nostra identitat canviant lleis o concedint exempcions de tota mena amb les que no poden ni somiar els petits autònoms i emprenedors de casa. Potser crearem llocs de feina i convertirem Barcelona en capital europea del turisme (primer caldrà preparar la ciutat i carregar d’encara més paciència els seus veïns) però a ben segur que, per sortir del pou, ens hipotecarem anys i panys. És cert, el model de país no depèn d’Adelson. Només del preu que posem al nostre futur i de la confiança que en nosaltres mateixos per deixar enrere la crisi.