Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

'Fracking' a les Garrigues?

A aquestes altures a ningú se li escapa que la nostra comarca ha estat i és un objectiu quan es tracta de planificar activitats econòmiques tant rendibles com agressives contra el territori. Si entre tots féssim una llista, segur que seria ben llarga: abocadors de residus tòxics, massificació eòlica, incineradores, trens d’alta velocitat i un llarg etcètera. I sempre amb unes magnituds molt per sobre del que produïm, consumim o generem. Un dia seria bo que ens plantegéssim per què això és així.

Aquest cop l’amenaça pren el nom de fracking o fractura hidràulica. Es tracta d’una tècnica per extreure gas natural a gran profunditat, trencant i dissolent la pissarra que es troba a grans profunditats. Per entendre’ns, el que es proposa és foradar el terra fins a trobar roca, injectar aigua, sorra i components químics a una gran pressió i extreure els gasos que es produeixen a partir del trencament de la roca. Sembla una salvatjada, i segurament ho és. Entre els riscos evidents hi ha la contaminació que produeixen els productes químics –especialment als aqüífers subterranis–, l’erosió del territori o la contaminació de l’aire per micropartícules; riscos poc compatibles, per exemple, amb l’agricultura. O imaginar el nostre paisatge amb tot de torres i pous, fent companyia a molins, torres d’alta tensió o vies de l’AVE. I, com sempre, beneficis per a uns pocs, perjudicis per a la majoria i el territori hipotecat per a les futures generacions.

Com sol ser habitual, el crit d’alerta ens ve de plataformes de defensa del territori i sembla que a poc a poc se’l van fent seu ajuntaments i partits polítics, fins a debatre’s al Parlament en una comissió. Entre els municipis que s’han declarat lliures de fracking aprovant una moció, només n’hi ha un de les Garrigues: les Borges Blanques.

Fins ara havia passat de puntetes sobre aquest tema, fins que el periòdic L’Accent va publicar un mapa on situava diferents poblacions on s’han sol·licitat permisos per a la realització de sondejos. I sí, la cosa s’apropa: al mapa hi apareixen més d’una trentena de poblacions del Solsonès, la Noguera o la Segarra.