Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

"L'aigua, patrimoni de la Catalunya seca"

Mai utilitzo aquest espai per fer una ressenya d’una publicació, però crec que aquest cop val la pena fer una excepció. Ha caigut a les meves mans l’obra "L’aigua, patrimoni de la Catalunya seca. Passat i present en l’entorn de Torrebesses", coordinada per Ignasi Aldomà.

Es tracta d’un bon treball, fàcil de llegir i amb una molt bona fonamentació històrica. A partir d’una anàlisi de l’orografia i el clima, i de l’expansió del cultiu de l’olivera al segle XIX i d’altres conreus, es mostren les diferents estratègies i sistemes per emmagatzemar, extreure, canalitzar i, en definitiva, gestionar un bé tan preuat com l’aigua al secà. També es mostra com ha canviat el consum d’aigua a les cases, altres usos amb finalitats energètiques (p. ex. els molins) i fins i tot es relaten creences, jocs o invocacions que testimonien la seva importància.

L’obra també posa en perspectiva la riquesa patrimonial que tenim als nostres termes: en el cas de Torrebesses, s’han inventariat un total de 313 construccions, entre les quals destaquen aljubs, basses, cisternes, cadolles, molins, pous, safarejos o séquies.

Una altra de les virtuts de l’obra és la seva autoria; hem parlat d’un coordinador, però també compta amb la participació d’experts de la Universitat de Lleida; els autors de referència que han inventariat les construccions de pedra seca de Torrebesses i la resta de la comarca, i més d’una vintena de persones del poble que a través de les seves vivències i records, coneixements, etc. han realitzat aportacions que sovint són obviades en aquest tipus de publicacions. Moltes d’elles són fetes per les nostres padrines i padrins, a través del seu testimoni oral i fotografies.

El darrer aspecte que convé destacar és el moment en què s’ha publicat l’obra. Vivim en un temps de transformació del territori, de concentracions parcel·làries i de desús, per obsolet, de gran part de les construccions relacionades amb l’aprofitament de l’aigua; textos que ens ensenyin a prendre consciència de la seva importància patrimonial i a posar-la en valor són més necessaris que mai.