Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Estats d’ànim i victòries

En l’esport, hi ha moments (diguem-ne) especials en què els estats d’ànim són determinants. Als i a les que ens agrada el futbol, segur que recordarem alguna remuntada impossible o algun equip de Segona B passant la mà per la cara a algun altre de Primera Divisió.
Tinc la impressió que quelcom similar passa amb el procés que ens durà a la independència. Creure que com a poble i des del poble ho aconseguirem és essencial. I ho comento perquè comença a ser relativament habitual (i comprensible) sentir algunes expressions de desànim o de desconfiança en les possibilitats reals de convocar una consulta. I és cert que el context de crisi, els titulars negatius, les mentides sistemàtiques que ens arriben de Fraga enllà i també, no ho oblidem, de conciutadans, no ajuden.
Per tot això, resulta essencial fer alguns exercicis que, objectivament, ens permetin veure on ens trobem. Generar distància i veure que fa uns anys es van realitzar consultes a gairebé tots els pobles de la comarca (il·legals, deien, sense recursos i amb la Fiscalia apuntant); o que fa encara menys temps, centenars de garriguencs i garriguenques van anar l’11 de setembre a la manifestació de Barcelona, posant-se d’acord per compartir transport i generant sinergies positives que encara duren. O, actualment, programant xerrades i debats, com està succeint a les Garrigues, on puguem conèixer i exposar arguments a favor del procés, armar-nos de recursos contra les mentides i fer-nos forts davant les desqualificacions.
També el terreny de la simbologia; mai a la nostra comarca havien estat tan presents estelades als balcons o en tossals i ermites. També tinc la sensació que ha augmentat la presència de continguts, alguns genuïns, a les xarxes socials (el darrer exemple és el vídeo realitzat per l’Ateneu Popular Garriguenc: “A les Garrigues estem preparats”: http://www.youtube.com/watch?v=czmhJEwycvg).
Generar distància per veure el que s’ha avançat, mantenir viu el debat entorn al procés de la independència i fer visibles els nostres símbols són algunes estratègies per crear l’estat d’ànim que ens ha de dur a guanyar aquest partit.